Slušni i senzomotorni sistemi ometaju jedni druge, izazivajući iluziju prostorne percepcije

Slušni i senzomotorni sistemi ometaju jedni druge, izazivajući iluziju prostorne percepcije

Nedavna studija istražuje kompleksne interakcije između slušnog i senzomotornog sistema, otkrivajući da ovi sistemi ometaju jedni druge i mogu izazvati iluzije u prostornoj percepciji.

Dr. Daniel Paromov sa Azijskog instituta za gastroenterologiju u Hajderabadu, Indija, rukovodio je istraživanjem koje je pokazalo da kombinacija zatvorenih očiju i hodanja na licu mesta pod uticajem slušnih signala može dovesti do iluzornih promena u orijentaciji tela i percepciji zvuka.

U eksperimentu koji je uključivao 20 učesnika, otkriveno je da su učesnici imali tendenciju da se kreću napred i skreću na jednu stranu dok su pokušavali da ostanu na istom mestu koristeći samo slušne znakove za orijentaciju. Ovo otkriće ukazuje na duboku povezanost između slušnog sistema i reprezentacije tela, pri čemu promene u orijentaciji tela mogu uticati na percepciju zvuka i obrnuto.

„Ovo istraživanje menja način na koji razmišljamo o slušnoj prostornoj percepciji“, izjavio je Fransoa Šampo, profesor sa Škole za logopediju i audioologiju Univerziteta u Montrealu. „Naši nalazi sugerišu da su ne-auditivni senzorni znakovi neophodni za slušnu lokalizaciju, a ova interakcija između različitih čula ima važne implikacije za razumevanje percepcije i primenu u različitim oblastima, uključujući medicinu i virtuelnu stvarnost.“

Ovo istraživanje ne samo da otkriva fundamentalne mehanizme perceptivne integracije, već otvara i vrata brojnim praktičnim primenama u različitim oblastima ljudske percepcije.