Srpski despot postaje grčki svetac

Srpski despot postaje grčki svetac

Tokom služenja pomena poginulima u Maričkoj bici (Boj kod Černomena) u hramu u najsevernijem gradu Grčke Černomenu, potekao je predlog da se srpski despot Jovan Uglješa Mrnjavčević, brat srpskog kralja Vukašina, kanonizuje za sveca Grčke pravoslavne crkve, prenosi Rojters.

Predlog je došao od Argira Paralikidisa, meštanina Černomena (Ormenio) u okrugu Evros (grčko ime reke Marice), a podržavaju ga monasi svetogorskog manastira Simonopetra.

Ova najava čula se nedavno tokom služenja pomena poginulim u Maričkoj bici (Boj kod Černomena) u parohijskom hramu Svetog Georgija u Ormeniju, a obelodanio ju je glavni sekretar Sveštene zajednice Svete Gore, otac Kozma Simonopetrida, koji je tom prilikom održao i predavanje „Jovan Uglješa mučenik Ormenija“. On je podsetio da jedespot Jovan Uglješa, brat srpskog kralja Vukašina Mrnjavčevića bio na čelu Serske države od 1365. godine do smrti u Maričkoj bici 1371, kao i da je poginuo pokušavajući da sa bratom osujeti prodor Turaka u Evropu.

„I pored toga što se ne radi o nekom grčkom junaku carske porodice, i pored toga što jeu Srbiji gotovo zaboravljen, ne prestaje da budi uzvišene osećaje stanovnika oblasti kojom je vladao“, istakao je otac Kozma u epilogu predavanja.

Zato, po njegovim rečima, ne čudi što je inicijativa za kanonizaciju Jovana Uglješe potekla od žitelja Černomena, i to, kako kaže, jeste dokaz o njegovoj svetosti. Dodao je i da kod monaha Simonopetre postoji velika uverenost svetosti Jovanove.

On je govorio i o izuzetnoj ličnosti, duhovnosti, mučeničkom etosu i bogoljublju Jovana Uglješe, kao i o njegovom mnogostrukom doprinosu Grčkoj crkvi i državi, ali i Svetoj Gori. Govorio je o njegovom poreklu iz Hercegovine, braku sa Jelenom (monaško ime Jefimija, koja je izvezla „Pohvalu knezu Lazaru“) i preranoj smrt njihovog sina Uglješe Despotovića, koji je imao samo četiri godine. Podsetio je i da je sahranjen u grobnici sabornog hilandarskog hrama gde su bili i zemni ostaci njegovog dede,pišuNovosti.

Dodao je i da Uglješinodobročinstvo za Svetu Gorunije ostalo samo na izgradnji Simonopetre, jer su značajni i njegovi darovi manastirima Hilandaru i Svetom Pantelejmonu.

U jesen 1365, Jovan Uglješa je primio vlast nad Serskom oblašću i dobio titulu despota, nasleđujući Jelenu, udovicu cara Dušana Silnog, koja se zamonašila pod imenom Jelisaveta.

„Najznačajnije delo šestogodišnje vladavine Jovana Uglješe, sve do smrti u Maričkoj bici, jeste njegovprvi pokušaj da pomiri Srpsku crkvu sa Vaseljenskom patrijaršijomposle raskola koji je nastao u vreme vladavine cara Dušana. U dokumentu koji je izdao u martu 1368. Jovan bez ustezanja izražava spremnost da okonča raskol. Premda je bio na vlasti samo šest godina, ostavio je veliki trag u istoriji oblasti kojom je vladao kao prototip blagočestivog, vernika, ujedinitelja i mudrog prozorljivog vladara“, kazao je monah Kozma.