Srpska lista: Od nedelje protesti, sutra odluka da li se izlazi iz institucija

Srpska lista: Od nedelje protesti, sutra odluka da li se izlazi iz institucija

Predstavnici Srpske liste (SL) saopštili su da će sutra održati sastanak sa predstavnicima kosovskih institucija, na kojem će razmotriti da li izlaze iz njih i najavili su proteste od nedelje.

Najnoviji talas nezadovoljstva usledio je nakon suspenzije komandira Kosovske policije regiona sever, zbog toga što je, zajedno sa gradonačelnicima, Srpskom listom, ali i kolegama iz svog komandnog lanca prekjuče saopštio da policajci na severu neće izdavati opomene.

Na konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama SL u Kosovskoj Mitrovici, kako prenosi Kossev, prisustvovala su četiri gradonačelnika opština na Severu, predsednik i potpredsednik stranke Srpska lista, te ostali politički predstavnici, kako kosovskih tako i srpskih institucija na Severu.

Konferencija se, kako je potvrdio Goran Rakić, održava nakon razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem koji su trajali cele noći, a zbog aktuelne situacije na severu, te smene komandira Kosovske policije regiona sever, Nenada Đurića.

Rakić je ponovio navode direktora Kancelarije za Kosovo Petra Petkovića, kazavši da su kosovski i albanski predstavnici pokazali juče u Berlinu da ih „bukvalno ne interesuje ništa“.

„Ne ineteresuje ih ZSO, ne interesuje ih srpski narod. Zabrinulo nas je to što je na predlog PIK-a u Prištini suspendovan direktor regiona sever i mogu slobodno da kažem da je to kap koja je prelila čašu i da je ovo bukvalno, ali bukvalno uništenje Briselskog sporazuma, koje vodi i ka uništenju srpskog naroda“, kazao je Rakić.

Istakao je i da srpski narod više neće da trpi teror što su i predsedniku Srbije jasno rekli.

„Nikada nećemo stati, nikada se nećemo umiriti i ono što je posebno važno – biće to demoktatski i nenasilan otpor“, kaže Rakić najavljujući proteste počev od nedelje.

„Protesti će zaista biti mirni, ali na kraju niko ne zna šta će se na terenu izroditi“, kaže Rakić.

Bivši komandir policije Đurić poručio je da neće više da bude deo laži, već istine, te da stoga više ne želi da bude pripadnik Kosovske policije.

„Ne želim više da budem pripadnik Kosovske policije, zato što hoću svetla čela i čista obraza da izađem pred Božjim sudom“, rekao je Đurić.