Pritvor za petoricu Srba uhapšenih u Kosovskom Pomoravlju zbog navodnih ratnih zločina

Pritvor za petoricu Srba uhapšenih u Kosovskom Pomoravlju zbog navodnih ratnih zločina

Sud u Prištini odredio je pritvor u trajanju do mesec dana za pet Srba uhapšenih u Kosovskom Pomoravlju pod sumnjom da su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Oni su uhapšeni jutros u selima Pasjane i Bosce, a među njima su Dragan Ničić, Slobodan Jevtić, Dragan Cvetković, Miloš Šošić i Nenad Stojanović.

Prema navodima iz kancelarije za KiM, hapšenje je izvršeno na direktni nalog premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, uz optužbe za ratne zločine koje se, kako se tvrdi, zasnivaju na neosnovanim pretpostavkama. Uhapšeni su već godinama mirno živeli na svom kućnom pragu, što dodatno komplikuje situaciju.

Advokat Jovana Filipović, koja zastupa uhapšenog Dragana Cvetkovića, izjavila je da optužbe nisu individualizovane ni prema osumnjičenima ni prema oštećenima. Ona je naglasila da će odbrana uložiti žalbu na odluku o pritvoru i tražiti ublažavanje mere uz jemstvo zbog lošeg zdravstvenog stanja uhapšenih, ali je sud ovaj predlog odbio.

Ove tvrdnje o ratnim zločinima odnose se na događaje iz aprila 1999. godine, ali detalji o konkretnim krivičnim delima još uvek nisu precizirani.