Srbijavode: Vodostaj Dunava u Srbiji u porastu, Sava u stagnaciji

Srbijavode: Vodostaj Dunava u Srbiji u porastu, Sava u stagnaciji

Preduzeće Srbijavode objavila je danas da je, uvidom u sadašnje stanje na terenu i hidrološkoj situaciji na vodotocima, stanje pod kontrolom, bez padavina, sa vodostajima koji su ispod kriterijuma za sprovođenje odbrane od poplava.

Vodostaj Dunava na teritoriji Srbije je u porastu, ali još ispod kriterijuma za sprovođenje mera odbrane od poplava, dodaje se.

Za očekivati je značajan rast vodostaja, prevashodno dotokom voda sa gornjih delova sliva, što može usloviti uvođenje, a samim tim i sprovođenje mera odbrane od poplava.

Srbijavode dodaju da se i na vodotoku Save beleži stagnacija i blagi pad, dok se na izveštajnoj stanici Beograd beleži blagi porast sa tendencijom stagnacije, još van dostizanja kriterijuma za sprovođenje mera odbrane od poplava.

Posebna pažnja se obraća na sektor/tehničku deonicu i objekat Desni nasip i obaloutvrda uz Dunav od Kule Nebojša do Bastiona Sv. Jakov, odnosno vodenih kapija 1 i 2, kao „slabih“ mesta na odbrambenoj liniji, navode Srbijavode.

Nadležno vodoprivredno preduzeće Beogradvode, postupajući po nalogu Srbijavode, obezbedilo je odbrambene linije u zoni vodene kapije ugradnjom „džambo“ vreća, time što je u toku nedelje ugrađeno džambo vreća u dužini od 25 metara u cilju sprečavanja izlivanja u branjeno područje eventualnog poplavnog talasa.

Izvršena je i priprema „šandor“ greda i džakova sa peskom i spremni su za ugradnju, odnosno za zatvaranje otvora-saobraćajnog prolaza ispod pruge i sprečavanje izlivanja velikih voda Dunava u branjeno područje, navode Srbijavode.