Srbija pozvana na prvi sastanak Evropske političke zajednice

Srbija pozvana na prvi sastanak Evropske političke zajednice

Sastanak Evropske političke zajednice biće održan 6. oktobra, saopšteno je iz generalnog sekretarijata Evropske unije. Među pozvanim državama je i Srbija, prenosi Sputnik.

Pored 27 članica EU, na sastanak su pozvani i Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Albanija, Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Island, Lihtenštajn, Moldavija, Norveška, Velika Britanija, Švajcarska, Turska i Ukrajina,navodise na sajtu Evropskog saveta.

Među pozvanima su i predstavnici privremenih institucija u Prištini, kao i predsednik Evropske komisije i predsednik Evropskog saveta.

Prvi sastanak Evropske političke zajednice biće održan pred neformalni sastanak šefova država i vlada zemalja EU.

„Evropska politička zajednica ima za cilj da promoviše politički dijalog i saradnju radi rešavanja pitanja od zajedničkog interesa, da ojača bezbjednost, stabilnost i prosperitet evropskog kontinenta. Ova platforma političke koordinacije ne zamenjuje postojeće organizacije, strukture ili procese i nema za cilj stvaranje novih u ovoj fazi“, piše u saopštenju objavljenom na sajtu EU.

Evropska politička zajednica nastala je na osnovu ideje predsednika Francuske Emanuela Makrona i „treba da pruži platformu za politički dijalog i saradnju sa zemljama koje žele da se pridruže EU i državama koje nemaju takve aspiracije ali dele demokratske vrednosti EU“.