Srbija obeležava Dan državnosti: Brnabić u Kragujevcu, Vučević u Orašcu

Srbija obeležava Dan državnosti: Brnabić u Kragujevcu, Vučević u Orašcu

Srbija obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak, a istog datuma 1835. proglašen je prvi srpski Ustav.

Svečana akademija održana je u zdanju Stare skupštine u Kragujevcu, gde je 1835. godine donet Sretenjski ustav. Akademiji su prisustvovali brojni državni zvaničnici, gradski funkcioneri i gosti, a Sretenjsku besedu govorila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je istakla da je Sretenjski ustav bio jedan od najdemokratskijih ustava u čitavoj Evropi u to vreme.

Brnabić je rekla da je Sretenjski ustav „zalog naše državnosti i nezavisnosti i nerazrušivi bedem naše slobode“.

„Sretenjski ustav jedan je od najdemokratskijih ustava u Evropi tog vremena. Kneževina Srbija iznedrila je jedan od najznačajnijih pravnih spomenika Evrope 19. veka. Ideje i ideali tog ustava, odlučno i javno proklamovani, temeljne su vrednosti koje vekovima baštini srpski narod – sloboda, nezavisnost, miroljubivost“, rekla je Brnabić.

Ocenila je da sloboda, nezavisnost i suverenitet Srbije „nisu pali s neba“.

„Te vrednosti nisu puki dar već se mukotrpno osvajaju a još mukotrpnije štite, unapređuju i afirmišu“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je Srbija „među retkim zemljama u svetu ako ne i jedina“ koja svoj nacionalni praznik slavi u spomen na dva značajna istorijska događaja koja su se odigrala istog dana u različitim godinama.

„Ove godine to činimo svečanije, organizovanije i masovnije nego ikada do sada. Na molbu i inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, Vlada Srbije donela je odluku da se od ove godine naš nacionalno praznik obeležava nizom manifestacija u koje je uključen veliki broj ustanova kulture, stručnjaka, stvaralaca, organa vlasti, naših oružanih i snaga bezbednosti“, rekla je Brnabić.

Izaslanik predsednika Srbije Miloš Vučević i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položili su danas vence u Orašcu na spomenik voždu Karađorđu povodom Dana državnosti Srbije.

U Orašcu je intonirana himna Srbije „Bože, pravde“.

U sklopu državne ceremonije obeležavanja Dana državnosti, vladika šumadijski Jovan služio je liturgiju i pomen ustanicima.

Vladika je istakao da je u životu važno da se ljudi sreću jedni sa drugima, ali i da se sećaju jedni drugih.

„Da se sećamo naših predaka, istorije naših naroda, jer narod koji se ne seća predaka i prošlih vremena, taj narod nije dostojan ni sadašnjosti, ni budućnosti“, poručio je vladika šumadijski Jovan.

On je dodao da se Dan državnosti obeležava na onom mestu i na onaj dan kada su se pre 220 godina ustanici okupili oko ideje i rekli da je vreme da brane svoj krst, svoju veru, svoje domove i pragove.

„Na njihovoj mučeničkoj krvi mi danas počivamo“, istakao je vladika Jovan.

Više državnih funkcionera, kako je najavljeno, obratiće se na skupu.

Povodom Dana državnosti u Karađorđevom parku u Beogradu održana je svečanost na kojoj su policijski hor i orkestar, u pratnji basiste Mihaila Šljivića, intonirali himnu Srbije.

Svečanost je počela nešto posle 14 časova kod Spomenika Karađorđu, a pored himne „Bože pravde“, sopran Vesna Đurković je u pratnji hora izvela i rodoljubivu numeru „Oj Srbijo mila mati“.

Dan državnosti Srbije obeležen je i na Kalamegdanu gde su posle plesnog performansa sa tvrđave pušteni golubovi mira.

Pored spomenika Pobedniku devojčice iz Beobaleta i Dečijeg kulturnog centra izvele su koreografiju i raširile zastavu Srbije dugu nekoliko metara, koja se vijorila uz intoniranje numere „Ovo je Srbija“.

Ceremoniji su prisustvovali mnogobrojni prolaznici.

Ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić čestitao je građanima Srbije Dan državnosti, uz poruku da je taj praznik podsetnik na to koliko je važno čuvati i braniti slobodu i nezavisnost.

”Pre tačno 220 godina, u Orašcu, Srbija je krenula putem borbe za slobodu i izgradnje svoje moderne države. Sretenje je naš najveći državni praznik kada slavimo vekovnu težnju našeg naroda za slobodom i nezavisnošću i kada se sećamo svih koji su ugradili sebe u državnu tradiciju Srbije“, naveo je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Navodeći da Srbija svakog 15. februara ima čime da se ponosi, jer je „snažna i slobodna zemlja“, a njen narod „ima jasnu perspektivu života u miru i stalnom napretku“, Dačić je istakao i da Sretenje „uvek podseća koliko je važno da čuvamo našu slobodu i našu nezavisnost, jer one nam nisu date zauvek, njih uvek moramo da gajimo, i da branimo ako treba“.

„Tako i danas, kada se pred našom generacijom postavljaju veliki izazovi, koje rešavamo misleći i na naše slavne pretke, a još više na naše mlade generacije na kojima Srbija ostaje“, naveo je Dačić.

Dačić je svim građanima Srbije poželeo da provedu praznik u miru i porodičnoj slozi, i pozvao ih na nastavak zajedničke izgradnje „slobodne, nezavisne i jake Srbije”.

Ranije jutros, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Srbije, upisao se u Spomen knjigu, nakon polaganja venaca kod Spomenika neznanom junaku na Avali, a povodom obeležavanja Dana državnosti.

Venac je položio u pratnji načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića i komandanta Garde brigadnog generala Nikole Dejanovića.

„Sloboda je bila i ostala i biće ideja vodilja i glavna vrednost za koju su se borile, bore i za koju će se boriti generacije građana Srbije, napajajući se primerom junaštva srpskih ustanika iz 1804. i 1815. i mudrostima poltičke i diplomatske veštine ustavobranitelja iz 1835. godine. Srpskom narodu i svim građanima Srbije država je bila i biće garant slobode, a sloboda šansa za razvoj i napredak. Živela Srbija!“, upisao je Selaković u spomen knjigu.

Ceremonija je otpočela intoniranjem državne himne Republike Srbije „Bože pravde“ i minutom ćutanja.

Dan državnosti Srbije se obeležava 15. i 16. februara.

Po hroničarima, 15. februara 1804, ustanici predvođeni Đorđem Petrovićem-Karađorđem, na Zboru u Orašcu, odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

Još jedan sunčan dan, a po narodnom verovanju – zimi još uvek nije kraj Vesti 07:15 0 Vesti 07:15 0 Kako je Sretenje postalo državni praznik Vesti 07:01 6 Vesti 07:01 6

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka, čime je poćelo stvaranja srpske države.

U Kragujevcu je, takođe 15. februara, ali 31 godinu kasnije, 1835. donet Sretenjski ustav, koji je po navodima hroničara bio jedan od najdemokratskijih ustava tog vremena.

Povodom Dana državnosti Srbije – Sretenja, brojni muzeji i ustanove, poput Narodnog muzeja Srbije, Galerije Matice Srpske i Državnog arhiva Srbije, održali su juče izložbe u prisustvu državnih zvaničnika.