Kurti: „Srbija mora biti kažnjena, granica mora biti zaštićena“

Kurti: „Srbija mora biti kažnjena, granica mora biti zaštićena“

Premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, istakao je da granica Kosova mora biti zaštićena, uprkos prethodnom obećanju bivšeg premijera Hašima Tačija da neće slati Kosovske bezbednosne snage (KBS) na sever bez dozvole NATO-a.

Kurti je na sastanku svog političkog pokreta, Samoopredeljenja, naglasio da je Tači obećao 2013. godine da neće slati KBS na sever Kosova bez koordinacije sa NATO-om. Međutim, Kurti je istakao da je to obećanje ostavilo vakuum na severu Kosova i da se zbog toga pojačava saradnja sa međunarodnim saveznicima.

„Pokazali smo budnost i spremnost za sever od prvog dana naše vlade. Obećanje NATO-a od strane jednog od mojih prethodnika da ne dozvoljava KBS da uđe na sever je jedno, ali granica Kosova mora biti zaštićena. Taj vakuum koji postoji mora da se popuni, i zato pojačavamo saradnju sa našim međunarodnim saveznicima i trupama Kfora,“ izjavio je Kurti.

Kurti je izrazio uverenje da Srbija podržava terorizam na severu Kosova i pozvao međunarodne saveznike da organizacije „Civilna zaštita“ i „Severna brigada“ proglase terorističkim. Takođe je naveo da je njegova vlada donela takvu odluku u junu i pozvao da oni koji su se povukli u Srbiju tokom napada budu izručeni Kosovu.

Ovo izlaganje premijera Kuritija dolazi u vreme napetih odnosa između Kosova i Srbije, a pitanja granica, bezbednosti i političke nestabilnosti i dalje predstavljaju izazove za obe strane.