RT: Srbija kaže da je Rusija spasava od bankrota

RT: Srbija kaže da je Rusija spasava od bankrota

Srbi neće morati da štede energiju smanjenjem potrošnje ove zime zahvaljujući politici Beograda i uvozu prirodnog gasa iz Rusije, poručio je predsednik Aleksandar Vučić sugrađanima u obraćanju u subotu.

„Nema planova za restrikcije struje sledeće zime“, rekao je on i dodao da je situacija u energetskom sektoru i dalje „izuzetno teška“. Osim toga, očekuje se da će Vlada Srbije ove godine obezbediti „velike popuste“ onima koji su uštedeli struju u odnosu na prethodnu.

Takve mere su postale moguće posebno zbog uvoza gasa iz Rusije, rekao je srpski lider. Beograd nabavlja od Rusije 2 miliona kubnih metara gasa – između 63 i 64 odsto od ukupno potrebne – a njegova ukupna cena iznosi 800 miliona evra (797 miliona dolara), rekao je Vučić i takvu cenu nazvao „fantastičnom“.

Ako bi Beograd morao da kupuje gas po sadašnjim evropskim tržišnim cenama, bankrotirao bi, rekao je on, navodeći da bi preostalih 1,2 miliona kubnih metara gasa – ili oko 36 odsto ukupne potrošnje – Srbiju koštalo 4,8 milijardi evra (4,7 milijardi dolara). ) Sada. „A ceo naš budžet je oko 13 milijardi evra.

Vučić je takođe pohvalio dogovor koji je Beograd postigao sa Budimpeštom, a prema kojem bi Mađarska skladištila između 300 i 500 miliona kubnih metara gasa koji je Srbija kupila u svojim skladištima gasa. Komentari srpskog predsednika dolaze dok cene gasa u Evropi i dalje rastu. Septembarski fjučersi na TTF čvorištu u Holandiji porasli su u petak na skoro 3.500 dolara za hiljadu kubnih metara, prema podacima sa londonske ICE berze.

EU trenutno pokušava da reši svoju energetsku krizu, izazvanu uglavnom odlukom bloka da se oslobodi isporuke ruskog gasa zbog sukoba u Ukrajini. EU je pozvala sve zemlje članice da smanje potrošnju gasa za 15 odsto kako bi olakšale teret rastućih cena.

Sredinom juna Vučić je saopštio da je dogovorio povoljnu cenu za uvoz ruskog prirodnog gasa pod uslovima novog energetskog sporazuma sa Moskvom. Očekuje se da će Srbija kupovati ruski gas po ceni od 360 do 410 dolara za 1.000 kubnih metara, rekao je tada.

Prema rečima predsednika, Srbija je i dalje imala značajne gubitke zbog sankcija EU Rusiji, posebno nafte. Iako Srbija nije deo Evropske unije, njena energetska snabdevanja tranzitom prolaze kroz zemlje EU, što znači da sve sankcije EU Rusiji utiču i na Srbiju.