Srbija izdala naređenje za obaranje drona

Srbija izdala naređenje za obaranje drona

Srpska vojska ima naređenje da odmah uništi sve neprijateljske dronove u vazdušnom prostoru zemlje, saopštio je u utorak predsednik Aleksandar Vučić. Nova pravila angažovanja dolaze nakon što su presretači MiG-29 poslati da odbiju bespilotne letelice primećene iznad vojnih baza u blizini granice sa otcepljenom pokrajinom Kosovo.

Više bespilotnih letelica otkriveno je iznad vojnog objekta u blizini Merdara, jednog od predviđenih prelaza između Kosova i ostatka Srbije, a Vučić je naredio vojsci da rasporedi avione uz naređenje da pucaju. Dronovi su se potom brzo povukli, prenose mediji u Beogradu. Međutim, naređenje da se obori bilo koji neprijateljski dron ostaje na snazi.

Ministar odbrane Miloš Vučević otkrio je ranije u utorak da je vojska već stavljena u stanje pripravnosti „kako bi bila spremna da odgovori na svaki zadatak“, pošto je administracija etničkih Albanaca na Kosovu pokušala da primora Srbe koji tamo žive da promene registarske tablice i dokumenta .

Kosovo je okupirao NATO 1999. godine, a njegova privremena vlada etničkih Albanaca proglasila je nezavisnost 2008. godine, uz podršku SAD i njenih saveznika. Beograd je odbio da prizna otcepljenu pokrajinu, a podržavaju ga, između ostalih, Rusija i Kina.

Vlada u Prištini kaže da njena naredba obuhvata celu pokrajinu, uključujući i teritorije na kojima Srbi ostaju u većini. Prethodni pokušaj nametanja pravila o registarskim tablicama i ličnim kartama, krajem jula, prerastao je u vojni sukob sve dok američki ambasador nije intervenisao i zatražio odlaganje.

Beograd kaže da želi mir, ali neće dozvoliti još jedan „pogrom“ Srba. Takođe optužuje Prištinu da nije ispunila nijednu od svojih obaveza iz višestrukih sporazuma kojima je posredovala EU – kao što je davanje autonomije Srbima – iako te sporazume navodi kao opravdanje za razbijanje dokumenta.

Vučić je više puta govorio da želi da Srbija uđe u EU i da neće priznati Kosovo – iako Brisel zahteva takvo priznanje kao preduslov za članstvo.