Srbija dobija novi Klinički centar, prvi pacijenti do sredine marta

Srbija dobija novi Klinički centar, prvi pacijenti do sredine marta

Otvara se nova zgrada Kliničkog centra Srbije – najsavremenija oprema na 12 spratova i 86.000 kvadrata za više od 800 pacijenata.

Profesor Milika Ašanin, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, rekao je za RTS da je danas istorijski dan, jer dobijamo jednu od najvećih i najsavremenijih bolnica ne samo u regionu, nego u Evropi.

„Pola veka je trebalo da se izgradi novi Univerzitetski klinički centar Srbije, tu su ogromni bolnički kapaciteti, izuzetno skupa i moderna oprema tako da možemo da radimo i visokospecijalizovane zahvate u svim granama medicine“, rekao je doktor Ašanin.

Imaće 825 bolničkih kreveta – 231 u jedinicima intenzivnog lečenja, 594 poluintenzivnog lečenja i 47 kreveta u dnevnim bolnicama.

Tu su i 34 operacione sale, osam angiosala, tri magnetne rezonance, šest skenera, 12 rendgen kabineta, a uvodi se nova tehnologija-roboti, rekao je doktor Ašanin.

„Čekamo i pet skener, tu je potpuno renovirano odeljenje za nuklearnu medicinu“, rekao je doktor Ašanin i dodao da prve pacijente očekuju do sredine marta.

U novu zgradu prelazi ceo Urgentni centar, a od klinika – klinike za hematologiju, gastroenterologiju, kardiologiju, grudnu hirurgiju, za endokrinologijum, biće Odeljenje za fertilitet, kao i Centar za transplantaciju…

Doktor Ašanin je rekao da će u naredna dva, tri dana biti otvoren konkurs za prijem 18 lekara na neodređeni radni odnos.