SPC: Jedan episkop promoviše jogu iako je ona nespojiva sa pravoslavnom verom

SPC: Jedan episkop promoviše jogu iako je ona nespojiva sa pravoslavnom verom

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da se „jedan srpski pravoslavni episkop“ uključio u promociju joge, iako ona spada u religiju hinduizma i nespojiva je sa pravoslavnom hrišćanskom verom.

Kako je navedeno, Sveti Sinod Atinske Arhiepiskopije, povodom Svetskog dana joge, 2015. godine, saopštio je da je joga povezana sa metodama umne meditacije i da nije vrsta fitnesa.

„(Položaj u jogi) ‘Pozdrav Suncu’ je klasičan primer politeističke religijske poruke. Postavlja se jednostavno pitanje: zašto najveći broj joga vežbača odbija da zameni joga vežbe sa alternativnim sistemima telesnih vežbi poput pilatesa, koji po nekim istraživanjima imaju daleko veću učinkovitost na telesno zdravlje… Verovatno nema potrebe dodatno se osvrtati i na temu meditativnih tehnika joge, koje su dijametralno suprotne po svom temelju, metodu, ciljevima i rezultatima u poredjenju sa pravoslavnom tradicijom“, navedeno je.

SPC je dodala da se informacije o jogi dobijaju na prvoj godini osnovnih studija na Bogoslovskom fakultetu, tako da svaki student ili doktor bogoslovskih nauka ima saznanja o jogi, stoga, radi „pastirske revnosti“, važno je o toj temi informisati i javnost, da bi se izbegla pogrešna učenja.