Španski ministar osudio izraelski „genocid“ u Gazi

Španski ministar osudio izraelski „genocid“ u Gazi

I izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu i teroristima Hamasa treba da sudi Međunarodni krivični sud (MKS), izjavila je u ponedeljak španska političarka Jone Belara. Ministarka za socijalna prava govorila je kao lider Podemosa, mlađeg partnera u vladajućoj koaliciji.

„Izrael sprovodi planirani genocid“ u Gazi ostavljajući stotine hiljada Palestinaca bez vode, hrane i struje, tvrdi Belara, opisujući ovo kao ozbiljno kršenje međunarodnog prava i mogući ratni zločin.

Ona je takođe optužila Izrael za „neopisivo licemerje“ za ono što je opisala kao korišćenje užasnih ubistava civila od strane Hamasa da opravda sopstvene zločine, kako uopšte, tako i protiv Gaze posebno.

U petominutnoj video poruci emitovanoj na društvenim mrežama, Belara je optužila Netanijahuovu vladu za „aparthejd i okupaciju“ Palestinaca, koju su ohrabrile i omogućile SAD i EU.

Govoreći u ime svoje stranke, Belara je zahtevala da se hitno otvori humanitarni koridor, kojim bi civili mogli da napuste Gazu na sigurno, dok ekipe pomoći i spasilačke ekipe ulaze u borbu sa posledicama izraelskog bombardovanja.

Podemos će zvanično zatražiti od svog koalicionog partnera, Socijalističke partije premijera Pedra Sančeza, da podnese peticiju MKS-u za istragu i Hamasa i Netanijahua za ratne zločine, dodala je ona.

Belara je takođe zahtevala da EU prestane da „omogućava“ Netanjahuu i vrši pritisak na Izrael da prekine bombardovanje Gaze putem embarga na oružje, ciljanih sankcija ili drugih sredstava. Blok treba da upotrebi sva diplomatska sredstva kako bi rešio osnovni uzrok sukoba, koji je ona opisala kao „izraelsku okupaciju i aparthejd Palestine“.

Španska političarka je pozvala EU da prestane da „slepo prati“ SAD, koje je optužila da su na „gubitak svoje hegemonije“ odgovorili ratobornošću, kako u Izraelu, tako i u Ukrajini. Niti je sukob u koji bi EU trebalo da bude umešana, tvrdi Belara.

U ime Podemosa, Belara je pozvao građane Španije i drugih zemalja EU da se „mobilišu i organizuju na ulicama“ kako bi prekinuli blokadu Gaze. Ona je osudila zabranu propalestinskih demonstracija u nekoliko zemalja kao gušenje slobode govora i ljudskih prava pod pritiskom „krajnje desničarske vlade Izraela“ i njenih pristalica u Vašingtonu.

Hamas je 7. oktobra pokrenuo iznenadni napad na izraelske vojne baze i sela u blizini Gaze, ubivši preko 1.300 Izraelaca. Netanjahuova vlada objavila je „rat“ palestinskoj grupi i obećala da će je „raspustiti“.

Belara je ministarka za socijalna prava od marta 2021. Podemos ima pet mesta u 350-članom Kongresu poslanika, ali je deo koalicije Sumar koja je mlađi partner Sančezovih socijalista. Sančezova vlada je trenutno u svojstvu privremenog osoblja, pošto su julski izbori rezultirali obesnim parlamentom, a nijedna koalicija nije mogla da uspostavi većinu.