Španski mediji: Proruski populista Vučić ponovo izabran za predsednika Srbije

Španski mediji: Proruski populista Vučić ponovo izabran za predsednika Srbije

Populista Aleksandar Vučić, lider vladajuće Srpske napredne stranke , postao je prvi predsednik Srbije koji je pobedio na dva izbora zaredom u prvom krugu. Vučić je pred birače izašao kao pristalica integracije Srbije u EU, ali istovremeno braneći svoju odluku da ne primeni evropske sankcije Putinovom režimu zbog invazije na Ukrajinu, što predstavlja jasno odstupanje od stavova Unije.

Španski dnevnik list ABC piše da je izborni proces protekao bez zapaženih incidenata. Sa skoro polovinom mandata za svoju stranku, Vučić planira da vlada uz podršku mađarske manjine, kako bi ostao dominantna ličnost srpske politike.

Kako piše list, Vučić je ultranacionalista koji se naziva levičarskim naprednjakom. Kritičari mu zameraju sklonost autoritarnosti i određenim manevrima koji ugrožavaju demokratske institucije. Poznata je njegova opsesija da kontroliše medije u svoju korist. Ovo će mu biti drugi petogodišnji mandat pošto je, nakon što je postao premijer 2014. i 2016. godine, 2017. osvojio prvi predsednički mandat sa 55 odsto glasova.

Uprkos obećanjima da će Srbiju približiti Evropskoj uniji, on ostaje posvećen održavanju istorijskog strateškog saveza sa Rusijom i dobrim odnosima sa Kinom. U poslednje vreme se zbližio sa mađarskim premijerkom Viktorom Orbanom, koji je sve više izolovan unutar EU i zbog svojih proruskih stanovišta. Oni su u nedelju obnovili mandat i zapravo su zajedno vodili kampanju, objavio je u svom tekstu ABC.