Šolc: Očekujemo da se sankcijama Rusiji pridruže zemlje kandidati za članstvo u EU

Šolc: Očekujemo da se sankcijama Rusiji pridruže zemlje kandidati za članstvo u EU

Nemački kancelar Olaf Šplc istakao je da su se tokom razgovora sa predsednikom Vučićem nadovezali na poslednji razgovor koji su vodili u Berlinu, i dodao da je potpisan novi bilateralni sporazum u oblasti kulture.

„Raduje nas da se naši ekonomski odnosi razvijaju dobro. Imamo više od 75.000 radnih mesta u nemačkim kompanijama. Prošle jeseni smo započeli stratepško klimatsko partnerstvo“, kazao je Šolc.

Prema njegovim rečima, podrazumeva se da podržavaju Srbiju u procesu pristupanju u EU.

„Veoma je važno da taj proces dobije dinamiku. Važno je da građani i poslanici znaju da se isplati prihvatiti se tog posla. To će biti veoma važna tema za mene. Uspostaviću takozvani Berlinski proces. Pokušavamo da pokrenemo proces pristupanja“, kazao je Šolc.

Svi su, ističe, zaokupljeni „strašnim ratom koji je Rusija započela protiv Ukrajine“.

„Imamo veliki broj ljudskih žrtava, uništeni su gradovi i sela. Ovo je strašni besmisleni rat. Važno je da svi zajedno pokazujemo solidarnost sa Ukrajinom“, kazao je Šolc.

Rusiji je, dodaje, uveden šesti paket sankcija.

„Važno je da se što veći broj zemalja pridruži sankcijama, jer je to, pored isporuke naoružanja, nešto što pomaže Ukrajini da može da brani svoju suverenost i teritorijalnu celovitost. Šesti paket sankcija, to je nešto što neće tek tako nestati. Očekujemo da se tim sankcijama pridruže i sve zemlje kanidati za članstvo u EU“, ukazuje Šolc.

Dobro je, navodi, što u ovom trenutku vide pravosudne reforme u Srbiji i dodaje da sada moraju uslediti i drugi koraci.

Prema njegovim rečima, napredak u dijalogu sa Prištinom je potreban.

„Pozivam sve političke lidere da se dođe do pomaka, da se sklopi niz malih stvari koji u zbiru unapređuju dijalog. Podržavamo Miroslava Lajčaka, i mi ćemo dati i svoj doprinos. Razgovarali smo o situaciji u BiH i želim da kažem da će biti moguće da se planirani izbori u BiH sada i održe“, naveo je Šolc.