Šolc na Samitu Berlinskog procesa: Evropa može biti potpuna samo sa Zapadnim Balkanom

Šolc na Samitu Berlinskog procesa: Evropa može biti potpuna samo sa Zapadnim Balkanom

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je, na početku Samita Berlinskog procesa, da zemlje regiona pripadaju slobodnom i demokratskom delu Evrope, koja može biti potpuna samo sa Zapadnim Balkanom. Srbiju na Samitu predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Samit Berlinskog procesa održava se u Berlinu, gde je nemački kancelar Olaf Šolc jutros oko 9 časova dočekao lidere sa Zapadnog Balkana, javlja izveštač RTS-a.

Šolc je na početku Samita izjavio, u obraćanju liderima sa Zapadnog Balkana, da je tokom prve godine svog mandata na mestu nemačkog kancelara imao prilike da razgovara sa mnogima od njih i izazovima sa kojima se suočava region.

„Ti izazovi su i naši izazovi, jer stabilnost i prosperitet vašeg regiona ne može biti odvojena od stabilnosti i prosperiteta cele Evrope. Evropa može biti potpuna samo sa Zapadnim Balkanom“, poručio je Šolc.

Istakao je da zemlje regiona pripadaju slobodnom i demokratskom delu Evrope.

„Vaš prijem u EU je u našem interesu. Zato svi treba da se angažujemo i ispunimo obećanje koje smo dali pre 20 godina u Solunu, a tada smo obećali evropsku budućnost vašim državama i građanima“, poručio je Šolc.

Srbiju predstavlja predsednica Vlade Ana Brnabić.

Jedan od učesnika je i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Na skupu se očekuje potpisivanje tri regionalna sporazuma o mobilnosti.

NJima će države Zapadnog Balkana međusobno priznati fakultetske diplome, stručne kvalifikacije za pojedina zanimanja i lične karte.

Proces obuhvata Crnu Goru, BiH, Severnu Makedoniju, Albaniju, Srbiju, Grčku, Bugarsku, Nemačku, Austriju, Francusku, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Poljsku, Grčku, Bugarsku, kao i Privremene institucije samouprave u Prištini.