Slovenija preuzima predsedavanje Savetom bezbednosti UN, fokus na globalnom miru

Slovenija preuzima predsedavanje Savetom bezbednosti UN, fokus na globalnom miru

Slovenija će u septembru preuzeti predsedavanje Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, u periodu kada će se većina svetskih lidera okupiti u Njujorku na debati Generalne skupštine. Slovenija će formalno preuzeti ovu ulogu 5. septembra, nakon praznika Dana rada u SAD, prenosi agencija STA.

Slovenački specijalni predstavnik u Savetu bezbednosti, Samuel Žbogar, već je zauzeo mesto u kancelariji predsednika ovog tela, dok će radni program Slovenije biti predstavljen ostalim članovima Saveta. Ključni događaj tokom ovog predsedavanja biće debata na visokom nivou pod nazivom „Vođstvo za mir“, koju će 25. septembra otvoriti slovenački premijer Robert Golob.

Premijer Golob je istakao da Slovenija preuzima predsedavanje u vreme kada Savet bezbednosti sve teže rešava konflikte, ali je njegova uloga i dalje ključna. Debata će se fokusirati na značaj Saveta u sve više podeljenom svetu, a očekuje se iskrena razmena mišljenja o ulozi ovog tela.

Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon naglasila je da će Slovenija nastaviti da deluje na ujedinjavajući način, radeći na jačanju trajnih vrednosti UN i konzistentnijoj primeni Povelje i rezolucija Saveta bezbednosti.