Robert Fico se vratio u javnost nakon atentata, napao političke protivnike i pohvalio Viktora Orbana

Robert Fico se vratio u javnost nakon atentata, napao političke protivnike i pohvalio Viktora Orbana

Premijer Slovačke Robert Fico prvi put se pojavio u javnosti od atentata koji ga je teško ranio, održavši govor na nacionalnom prazniku u prestonici Bratislavi.

Fico se oporavlja kod kuće od napada koji se dogodio 15. maja, kada je ranjen dok je pozdravljao pristalice u gradu Handlova.

Na skupu povodom 1.161. godišnjice dolaska Svetih Ćirila i Metodija, Fico je napao liberalnu i progresističku ideologiju, istovremeno hvaleći mađarskog premijera Viktora Orbana za njegove nedavne diplomatske napore.

Premijer Fico je takođe prekinuo vojnu pomoć Slovačke Ukrajini nakon formiranja njegove nove vlade, izražavajući protivljenje prema sankcijama EU Rusiji i ulasku Ukrajine u NATO.

Njegova politika, koja uključuje naglasak na proruskom i antiameričkom pristupu, izazvala je duboke podele u Slovačkoj, sa hiljadama demonstranata koji su se više puta okupljali u znak protesta protiv Ficove politike.

Fico je ponovo izabran za premijera prošle godine nakon pobede njegove levičarske partije Smer na parlamentarnim izborima. Njegov povratak na vlast podstakao je strahovanja da bi Slovačka mogla da se okrene smeru sličnom Mađarskoj pod vodstvom Viktora Orbana.