Sledeće nedelje počinje proizvodnja e-vozila u Kragujevcu

Sledeće nedelje počinje proizvodnja e-vozila u Kragujevcu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sledeće nedelje u Kragujevcu biti organizovan veliki događaj povodom početka prozvodnje električnih vozila Stelantisa, kao i da će za dva meseca početi serijska proizvodnja, što će se pozitivno odraziti na naš BDP u poslednjem kvartalu ove godine.

Vučić je gostujući na TV Prva rekao da će najpre početi probna, a za dva meseca i serijska proizvodnja električnih automobila u toj fabrici.

„Možete da zamislite kako će se to odraziti na naš poslednji kvartal, koji je daleko bitniji za BDP – kada nam dođe električni automobil koji proizvodimo ovde i koji ćemo da izvozimo“, rekao je Vučić.

Govoreći o visini plata i penzija, Vučić je istakao da se mere o njima ne donose političkim odlukama, već u skladu sa ekonomskim razvojem.

Naveo je da je takva politika omogućila da rastemo brže nego ostali i da smo uspeli da prestignemo Crnu Goru koja je, kako je rekao, do pre 10 godina imala 50 odsto veću prosečnu platu od Srbije, a da smo danas mi ispred nje „za koji evro“.

Govoreći o proizvodnji baterija i katoda, Vučič je istakao da bi ta industrija Srbiji donela četiri odsto BDP-a iz 2023. godine.

Istakao je da bi takav rast BDP-a omogućio rast plata i penzija, opisujući to kao „priključak posle vekova zaostajanja za zapadnoevropskim zemljama“.

Dodao je da bi Srbija, sa proizvodnjom katoda i baterija, mogla da dovodi nove proizvođače i da bi to uradio i on sam, jer bi, sa proizvodnjom ovih delova, Srbija u proizvodu učestvovala sa 55 odsto, što znači da bi sa tolikom našom proizvodnjom strani investitori van Evropske unije došli i uložili u Srbiju, jer bi na taj način mogli da izvoze bez carina na tržištu EU.