Skupština Srbije raspravlja o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora

Skupština Srbije raspravlja o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora

Poslanici Skupštine Srbije danas će raspravljati o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se traži zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora. Sednica, koja počinje u 10 časova, predstavlja ključni trenutak u procesu donošenja odluke o rudarskim aktivnostima, za koju mnogi građani pokazuju veliko interesovanje.

Predlog zakona podnelo je 86 poslanika iz opozicionih poslaničkih grupa, uključujući Ekološki ustanak, Narodni pokret Srbije i Demokratsku stranku, uz podršku nekoliko samostalnih poslanika. Predlog, koji je bio iniciran 10. septembra, biće predstavljen u parlamentu od strane poslanice Ekološkog ustanka Danijele Nestorović.

Premijer Srbije Miloš Vučević izrazio je spremnost da prisustvuje sednici ako to zatraži predsednica Skupštine, dok je predsednik Aleksandar Vučić potvrdio da neće biti prisutan zbog zahteva opozicije. Očekuje se žustra rasprava o ekološkim i ekonomskim posledicama eventualne zabrane, uz naglašeni pritisak javnosti i opozicije.

Ovo je drugi pokušaj da se održi sednica o litijumu, nakon što je prethodna sednica odložena zbog rasprave o rebalansu budžeta.