Skoro 600 odraslih i dece juče obavilo preventivne preglede u zdravstvenim ustanovama u Kragujevcu

Skoro 600 odraslih i dece juče obavilo preventivne preglede u zdravstvenim ustanovama u Kragujevcu

U okviru akcije preventivnih pregleda koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja, u kragujevačkim zdravstvenim ustanovama juče je pregledano 589 odraslih osoba i dece.

U Domu zdravlja je pregledano 349 pacijenata, od kojih je 123 upućeno na dalju dijagnostiku, saopšteno je iz te ustanove.

Pregledi su podrazumevali pregled lekara opšte medicine (merenje krvnog pritiska), pregled lekara pulmologa, pri čemu se radio RTG pluća (za sugrađane starije od 50 godina i pušačkim stažom preko 30 godina).

Urađene su i laboratorijske analize, krvna slika, hormoni štitaste žlezde (T3,T4,TSH) i PSA (tumor marker za prostatu).

Obavljeni su i preventivni pregledi za decu predškolskog i školskog uzrasta. Pregledano je 53 dece, od toga 23 je upućeno na dodatnu dijagnostiku.

Ovi pregledi su obuhvatali pregled specijaliste pedijatrije i fizijatra – pregled kičmenog stuba, stopala i celokupnog lokomotornog sistema.

U toku jučerašnje akcije, u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, na preventivne preglede je došlo 187 osoba.

Kako je saopšteno, 78 dece je bilo na preventivnim fizijatrijskim pregledima, od kojih je 57 je upućeno na dalje testiranje i vežbe, zbog dijagnostikovane skolioze, deformiteta stopala ili kombinovanog deformiteta kičme i stopala.