Naplatna putarina za kamione na svim magistralnim putevima u Srbiji od 2024. godine

Naplatna putarina za kamione na svim magistralnim putevima u Srbiji od 2024. godine

Srbija se priprema za značajne promene u saobraćajnom sektoru, najavljujući uvođenje naplate putarine za kamione na svim magistralnim putevima od 2024. godine. Inicijativa, koja je počela primenom na Ibarskoj magistrali, ima za cilj finansiranje obnove magistralnih puteva, koji su godinama zapostavljani u eri gradnje autoputeva i najavljenih „brzih srpskih saobraćajnica“. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture planira da implementira Mađarski sistem elektronske naplate, čime bi država, prema procenama, u prvoj godini primene mogla zaraditi oko 100 miliona evra.

Ova najava izazvala je različite reakcije, posebno među prevoznicima, koji izražavaju zabrinutost zbog dodatnih troškova. Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, objasnio je da će teži kamioni biti podložni većim putarinama, posebno oni koji budu pretovareni iznad dozvoljenog osovinskog opterećenja. Planirano je postavljanje vaga na putevima koje će meriti svaki kamion.

U isto vreme, javnost i prevoznici očekuju više informacija o detaljima nove mere, uključujući mapu puteva na kojima će se primenjivati putarina i visinu troškova. Nedostatak konkretnih informacija izaziva dodatnu nesigurnost među prevoznicima, posebno u vezi s eventualnim izuzecima od plaćanja za lokalno stanovništvo, kao što su poljoprivrednici koji često koriste magistralne puteve.

Uoči najave o naplati putarine, postavlja se pitanje kako će ova mera uticati na ukupnu logistiku i troškove transporta u Srbiji. Takođe, ostaje otvoreno pitanje da li će ovaj potez doprineti efikasnijem upravljanju saobraćajem i očuvanju puteva ili će izazvati dodatne izazove za prevoznike u zemlji.