Beograd se suočava s problemom deponija: Stanje na Zvezdari i kod Pančevačkog mosta

Beograd se suočava s problemom deponija: Stanje na Zvezdari i kod Pančevačkog mosta

Beograd se suočava s dugotrajnim problemima deponija u širem centru grada, posebno na Zvezdari i kod Pančevačkog mosta. Iako se čini da se situacija na Zvezdari možda počinje rešavati, kod Pančevačkog mosta problem i dalje raste.

Na Zvezdari, pored okretnice tramvaja u Bulevaru kralja Aleksandra, situacija je loša već petnaest godina. Neformalno naselje sa improvizovanim kućicama suočava se s neuslovima života, a stanovnici, poput Violet Ignac i Raše Simića, kažu da se navikli na loše uslove. Pre nekoliko dana, komunalne službe su ih obavestile o mogućem preseljenju, ali lokacija za novo stanovanje još uvek nije poznata.

Problem sa deponijom u ovoj oblasti dodatno je otežan jer parcela pripada privatnom preduzeću. Opština Zvezdara je 2018. godine donela rešenje o uklanjanju deponije, ali parcele su se pokazale kao problematične zbog vlasničkih odnosa. U saopštenju Opštine navodi se da je vlasnik parcele preuzeo obavezu da dostavi plan za uklanjanje smeća i ograđivanje parcele.

S druge strane, problem deponije ispod Pančevačkog mosta je još teži. Od početka 2023. godine, Komunalna milicija je 32 puta intervenisala, ali je samo dva puta uspela da izda prekršajne naloge jer su tek tada zatekli ljude koji odlažu smeće. Postavljena ograda je često srušena, a smeće se ponovo deponuje. Prema Dejanu Lekiću iz Nacionalne ekološke asocijacije, situacija je još uvek neuređena i nedostatak sistemskih rešenja je očigledan.

Radnici Gradske čistoće su se bavili uklanjanjem hiljada kubika smeća, ali se broj onih koji odlažu otpad ne smanjuje. Kaznene mere su, kako kažu stručnjaci, nedovoljno efikasne, a Komunalna milicija je tokom prošle godine izdala 703 prekršajne prijave od 2.723 izlaska na teren.

Nadolazeće rešenje za problem deponije na Zvezdari moglo bi biti test za uspeh budućih intervencija. Da li će se dobra volja i angažman svih relevantnih institucija pokazati kao ključni za rešavanje ovih problema, ostaje da se vidi.