Sindikati u Ziđinu: Danas konferencija, ako ne bude povučen pravilnik – protest

Sindikati u Ziđinu: Danas konferencija, ako ne bude povučen pravilnik – protest

Novi pravilnik o radu koji se pred borskim rudarima našao 15. decembra izazvao je revolt zaposlenih i predstavnika sindikata. Zbog, kako kažu, nereagovanja države i nadležnog ministarstva za danas u 15:30h najavljen je protest ispred kompanije Ziđin u Boru, ali će biti održana samo konferencija za štampu, a u protest će stupiti ako pravilnik ne bude povučen.

Predstavnici kineske kompanije su juče održali konferenciju za novinare, kaže reporterka Nove S Katarina Golubović, na koju pojedine televizije nisu bile pozvane, a rekli su da su svi prigovori sindikata bili netačni i da neće biti smanjenja zarade, već da neće biti procentualno, nego linearno obračunate.

Žarko Radulović kaže da su predstavnici kompanije juče rekli da su u pregovore ušli od septembra meseca, a da su u decembru doneli pravilnik o radu, što nije tačno, jer su, kaže, u pregovorima od februara prošle godine.

„Za sve ovo vreme nismo nikakav dogovor postigli, nismo uspeli da nađemo rešenje zajedničko za potpisivanje novog kolektivnog ugovora. Mi od njihovog dolaska nemamo nijedan zvanični dokument potpisan. Pravilnik koji je izbačen 15. decembra sporan je po pitanju zarada, gde se ne radi o umanjenju zarada, radi se o tome da je cena rada koju je usvojila država 14,3 odsto, da nam se uvećaju zarade, poslodavac je doneo odluku da to bude linearno 5.000 dinara svima. To je nešto što podrazumeva umanjenje zarade ljudima, jer tih 5.000 ne ulazi u osnovnu zaradu“, kaže on.

Ističe da je „linearno povećanje za njih i za radnike neprihvatljivo“.

„Imamo punu podršku zaposlenih uz naše obećanje da ćemo u tome istrajati. Održaćemo konferenciju za štampu ispred generalne direkcije u 15.30h gde očekujemo veći odziv zaposlenih, očekujemo podršku zaposlenih. Upoznaćemo zaposlene o načinu proračuna zarada, šta predviđa novi pravilnik…“, kaže.

Dodaje da će „javnost biti obaveštena o daljim aktivnostima sindikata“.

„Ukoliko ne bude pravilnik povučen osam dana nakon objavljivanja, sindikati najavljuju protest koji će biti već osmog dana. Ako ne bude povučen, stupićemo u protest“, kaže.

Navodi da u kompaniji posluje i rudnik Majdanpeka.

„Svi smo jedinstveni, svi sindikati, svi za isti interes koji imamo – usklađivanje zarada, prvenstveni povlačenje ovog pravilnika, očekujemo dalji ulazak u pregvovore za novi kolektivni ugovor“, kaže on.