Sindikati prosvete posle razgovora s premijerom: Nismo približili stavove

Sindikati prosvete posle razgovora s premijerom: Nismo približili stavove

Razgovori premijera Miloša Vučevića sa predstavnicima sindikata prosvete o poboljšanju uslova rada prosvetnih radnika završeni su bez priližavanja stavova dve strane, preneli su medijima predstavnici sindikata.

Predsednik Vlade Miloš Vučević razgovarao je sa predstavnicima sindikata prosvete o poboljšanju uslova rada prosvetnih radnika.

Prema informacijama koje su medijima preneli predstavnici sindikata nije došlo do priližavanja stavova dve strane. Uoči zakazanog sastanka, članovi četiri reprezentativna sindikata okupili su se u Nemanjinoj ulici.

Sindikalci kažu da je krivični zakonik ušao u javnu raspravu i da će do kraja godine biti usvojen u Skupštini bez obzira na mišljenja iz Evropske komisije.

„Želimo da se povećanje odnosi na sve zaposlene u obrazovanju isto. Drugi zaključak da vlada neće, ne može da ispoštuje potpisan protokol. Kažu i da nema novca u sistemu plata, da Ministarsvo finansija ne može da izdvoji dodatan resurs, da nama poveća zarade u vezi sa protokolom koliko smo potpisali“, rekao je Dragoslav Marjanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika.

Unija sindikata prosvetnih radnika u saopštenju ističe da su izneli čvrst stav da ne pristaju ni na kakve podele među zaposlenima, pa ni na predlog da se nastavnom kadru plata poveća za 12, a nenastavnom osoblju za 8 odsto.

Naglašava se da je posle današnjeg sastanka jasno da država neće poštovati potpisani obavezujući protokol i da nema novca za povećanje zarada u ovoj kalendarskoj godini, te da neće biti pregovora o korekciji koeficijenta.

Reprezentativni sindikati prosvete najavili su prošle nedelje da će stupiti u jednodnevni štrajk 2. oktobra, za kada su u podne najavili i protestni skup ispred Skupštine Srbije i šetnju do Vlade Srbije.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije najavili su da 2. oktobra u školama neće biti nastave, a u predškolskim ustanovama neće biti prijema dece.