Sindikat kontrole letenja pozvao Vladu da hitno reaguje: Uprava SMATSA odbija da pregovara

Sindikat kontrole letenja pozvao Vladu da hitno reaguje: Uprava SMATSA odbija da pregovara

Sindikat kontrole letenja (SKL) pozvalo je danas Vladu Srbije da hitno reaguje, jer jer je rukovodstvo Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) odbilo da započne pregovore o zaključenju novog Kolektivnog ugovora, a potom, kako je naglašeno, protivzakonito produžilo važenje postojećeg Kolektivnog ugovora kome je juče istekao rok, bez pristanka i potpisa SKL.

„Ovim neodgovornim i neshvatljivim potezom, nezapamćenim u okvirima pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi, rukovodstvo SMATSA ne samo da se odlučilo da obriše gumicom osnovna ljudska prava zaposlenih u našoj kompaniji, među koja spada i pravo na udruživanje radi kolektivnog pregovaranja, već je ugrozilo samo funkcionisanje kompanije učinivši opšti akt pravno ništavim“, navedeno je u saopštenju.

Zato je SKL pozvao Vladu Srbije na hitnu reakciju, kao i na momentalno otpočinjanje dijaloga kako bi se izašlo iz trenutne situacije na način koji je u interesu svih strana, pre svega svesni odgovornosti i ekonomskih implikacija koje nose usluge kontrole letenja.

„Pored navedenog, ovim činom, rukovodstvo SMATSA pravi i višemilionsku finansijsku štetu našoj kompaniji umanjujući joj potencijalne prihode u sledećoj i narednim godinama, što direktno šteti BDP i budžet Srbije“, ukazali su u saopštenju iz SKL.

Istaknuto je da je SKL najbrojnija sindikalna organizacija u vazduhoplovnom sektoru Srbije i regiona, koja predstavlja gotovo dve trećine zaposlenih u SMATSA, kao i više od 90 odsto kontrolora letenja i vazduhoplovno-tehničkog osoblja koji čine operativnu okosnicu kompanije.

Podseća se i da kontrolori letenja obavljaju jedan od najodgovornijih i najstresnijih poslova, da svaki dan pod njihovim nadzorom svoj let obavi gotovo pola miliona putnika dok rade u jednom od najkompleksnijih vazdušnih prostora, pri čemu su ove godine imali i najveći porast vazdušnog saobraćaja na nivou Evrope.

„Utoliko je ovaj potez rukovodstva SMATSA i odluka da se ne pregovara sa kontrolorima letenja neodgovorniji, kako prema zaposlenima, tako i prema državama osnivačima i preuzetim međunarodnim obavezama“, naveli su iz SKL.