Sindikat i menadžment Gorenja postigli dogovor o povećanju zarada

Sindikat i menadžment Gorenja postigli dogovor o povećanju zarada

Nakon višečasovnih pregovora menadžmenta fabrike „Gorenje“ Valjevo i predstavnika sindikata postignut je dogovor o povećanju zarada u prosečnom iznosu od 15 hiljada dinara u neto iznosu uz zadržavanje predhodno dogovorenog varibijalnog dela, nezvanično saznaje N1. Povećanje će uslediti sa januarskom isplatom.

Nakon postignutog dogovora radnici „Gorenja“ će odustati od najavljenog jednočasovnog štrajka upozorenja.

Da podsetimo, u utorak, 16. januara, radnici prve smene su spontano obustavili proces proizvodnje na sat vremena nezadovoljni decembarskom zaradam, koja im je isplaćena predhodnog dana. Iz istih razloga prekide u proizvodnji od sat vremena juče su organizovali i radnici druge i treće smene fabrike „Gorenje“.

Predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ( ASNS) u ovoj valjevskoj fabrici Nenad Đurđević je izjavio u utorak za medije da je skoro hiljadu zaposlenih 15. januara primilo minimalne zarade, što je bio razlog obustave rada.

„Taj minimalac je isplaćen jer su se “sudarili rangovi plata”, tako da je za pet najnižih rangova isplaćen isti – minimalni iznos zarade, a u pitanju su poslovi različitog opterećenja“, objasnio je Đurđević.

Prema tvrdnjama predstavnika sindikata radnici su pre svega nezadovoljni niskim zaradama, ali i sistematizacijom radnih mesta, kao i uslovima na radu, a tržili su i veću transparentnost prilikom donošenja odluka koje se direktno tiču položaja radnika.

Povodom najaktuelnijih dešavanja u fabrici „Gorenje“ očekuje se i zvanično saopštenje predstavnika sindikata kao i menadžmenta fabrike sa više detalja o postignutim dogovorima.