Sindikat: „Beli štrajk“ trenutno sprovodi više od 10.000 nastavnika

Sindikat: „Beli štrajk“ trenutno sprovodi više od 10.000 nastavnika

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) saopštio je danas da „beli štrajk“ trenutno sprovodi više od 10.000 nastavnika osnovnih i srednjih škola, što „premašuje početna očekivanja NSPRS“.

„Zaposleni u školama uviđaju da protestne akcije u organizaciji takozvanih reprezentativnih sindikata ne dovode do željenih rezultata i zbog toga pokazuju sve veće interesovanje da se do kraja polugodišta pridruže belom štrajku kao novom načinu borbe za bolje uslove rada“, zaključio je Glavni odbor NSPRS.

Članovi NSPRS najavili su bili da će od 14. oktobra svim učenicima upisivati samo ocene „odličan 5“, a na takozvani „beli štrajk“ odlučili su se zato što Vlada i Skupština Srbije nisu do zadatog roka, 13. oktobra, odgovarajućim izmenama zakona i pratećih propisa unapredili bezbednost u školama, odnosno garantovali nastavnicima efikasniju pravnu zaštitu od napada i omogućili da učenike koji se izrazito neprimereno ponašaju bez odlaganja suspenduju sa časa i nastave.

Glavni odbor NSPRS je na sednici održanoj u nedelju u Kuršumliji verifikovao mandate dvojici novih članova.

Prema statutu NSPRS, svakih novih 300 članova tog sindikata na teritoriji jednog upravnog okruga ima pravo na člana Glavnog odbora.