Simić: Srbi ne žele i neće da budu dekor u prištinskim institucijama

Simić: Srbi ne žele i neće da budu dekor u prištinskim institucijama

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je jutros da „Srbi ne žele, neće i ne mogu da budu dekor u prištinskim institucijama, posebno kad se nijedno pravo, nijedan akt, koji je potpisan i dogovoren Briselskim sporazumom ne poštuje na terenu, jer ih Priština gazi a Evropska unija, kao njihov garant, ostaje nema“.

„Danas u podne ćemo imati sastanak političkih predstavnika Srba sa severa Kosova i Metohije sa svim političkim, ali i predstavnicima svih ostalih kosovskih inistitucija na severu Kosova i Metohije i donećemo, verujem, jedinstvenu odluku o daljim koracima. U pitanju su sve kosovske institucije koje postoje na severu Kosova i Metohije uspostavljene u skladu sa Briselskim sporazumom“, rekao je Simić na podsećanje Radio televizije Srbije (RTS), da su najavili mogućnost napuštanja institucija na severu Kosova.

On nije želeo da prejudicira kakva će odluka biti doneta.

Govoreći o protestu zakazanom za nedelju u Kosovskoj Mitrovici, on je rekao da će „predstavnici Srpske lista i srpski narod učiniti sve da se sačuva mir u nedelju i danima koji slede ali ne može da predvidi poteze Prištine“.

„Sve ćemo učiniti da sačuvamo mir ali ne možemo da predvidimo šte će se desiti u narednim danima“, rekao je Simić, navodeći da je dijalog jedini način da se rešavaju problemi.

Na pitanje o razrešenju prvog čoveka Regionalnog direktorata policije Sever Nenada Đurića, on je rekao da „nema časnog Srbina u policiji Kosova koji će privatiti da Kurit arbitrira unutar regionalne direkcije Sever“.