Sijarto: Gas iz Rusije preko Srbije nesmetano stiže u Mađarsku

Sijarto: Gas iz Rusije preko Srbije nesmetano stiže u Mađarsku

Nema problema u isporuci nafte i prirodnog gasa iz Rusije Mađarskoj, što se odnosi i na zemlje kandidate za članstvo kao što je Srbija, jer smo insistirali da energetika bude izuzeta iz sankcija Evropske unije prema Rusiji, rekao je u Subotici, mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Peter Sijarto je naveo da su mađarsku stranu u Turskoj i Bugarskoj uverili da neće biti problema sa trasportom prirodnog gasa kroz Turski tok.

„Kroz Srbiju se gas trasportuje takođe bez problema. Gas iz Rusije u Mađarsku stiže nesmetano i ugovorenim količinama. Sledeća naša obaveza prema ruskoj kompaniji, dospeva 22. maja i mi ćemo ugovorene i isporučene količine prirodnog gasa platiti“, naglasio je Sijarto.

Ministar spoljnih poslova Mađarske je rekao da su osudili ruski napad na Ukrajinu, saglasili se sa svim sakcijama, osim na polju energetike.

„Da bismo našli alternativne izvore energije i transporta energenata potrebne su godine. To nije ni filozofsko, ni političko pitanje, nego je ekonomsko i matematičko pitanje. To je realnost“, rekao je Sijarto u Subotici.