Sijarto: Funkciju predsednika Dodik nije dobio na lutriji, već na izborima

Sijarto: Funkciju predsednika Dodik nije dobio na lutriji, već na izborima

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto izjavio je da je za Mađarsku neprihvatljivo nepoštovanje volje Srba u BiH i pretnje sankcijama predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku kojeg je na to mesto izabrao srpski narod, piše RTS.

„To znači da se ne poštuje volja naroda jer Dodik funkciju predsednika nije dobio na lutriji, već na izborima. Srpski narod želi njega na toj funkciji i to se mora poštovati. Mađarska poštuje i uvažava odluke srpskog naroda koji živi u BiH, Dodik je lider“, rekao je Peter Sijarto za RTRS.

Sijarto je ocenio da pretnje sankcijama, restriktivnim merama, kažnjavanjem i kaznama izabranim liderima nisu rešenje i da je poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolji način da se osigura stabilnost u BiH.

„Zanemarivanje demokratski izražene volje naroda definitivno će značiti destabilizaciju“, upozorio je mađarski šef diplomatije.

On je rekao da bi bilo dobro kada bi međunarodna zajednica shvatila da su ljudi koji žive u BiH dovoljno zreli da sami odluče o svojoj budućnosti i sudbini, prenosi Srna.

Sijarto je naveo da se saradnja između Mađarske i Republike Srpske zasniva na prijateljstvu i uzajamnom poštovanju, i da mađarski premijer Viktor Orban i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik imaju odlične prijateljske, a Mađarska i Republika Srpska odlične institucionalne odnose.

Inače, vodeći poslanici Evropskog parlamenta pozvali su Evropsku uniju da uvede „ciljane sankcije“ predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovim saveznicima.