Si je zaslužan za čišćenje San Franciska

Si je zaslužan za čišćenje San Franciska

Predstojeća poseta kineskog predsednika Si Đinpinga San Francisku konačno je primorala lokalnu vladu predvođenu demokratama da ulepša grad i deluje protiv problema endemskog beskućništva, tvrde kritičari.

Sarkastični onlajn komentari tvrde da bez Sijevog prisustva na samitu lidera Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) ove nedelje, lokalni zvaničnici bi inače ostali neaktivni.

Očekuje se da će oko 30.000 posetilaca doći u kalifornijski grad na jednonedeljni međunarodni događaj, koji je počeo u subotu. Vlasti su primenile oštre bezbednosne mere u oblastima dodeljenim za skup, uključujući glavno mesto kongresnog centra Moskone, hotel Fermont u kome su smeštene delegacije i muzej Eksploratorijum na obali.

Deo priprema uključivao je uklanjanje kampova za beskućnike kao i drugih indicija njihovog prisustva. Neki kritičari predsednika Džoa Bajdena osporili su čišćenje, tvrdeći da su šatorski kampovi sakriveni od pogleda stranih dostojanstvenika samo kao ukras.

„Sve što je bilo potrebno bilo je komunisti da dođe u grad da bi San Francisko okupili svoj posao?“ rekao je novinar Kolin Rug iz izdanja Trending Politics na Ks (bivši Tviter), podelivši video snimak bezbednosne ograde podignute za taj događaj.

Politički komentator Džekson Hinkl objavio je uporednu fotografiju „pre i posle“ iste lokacije, napomenuvši: „Patriote vole predsednika Ksija!“

Gradski zvaničnici su rekli da su iskoristili postojeća sredstva da poboljšaju vizuelni izgled, i tvrde da žele da održe ulice čistima nakon što gosti APEC-a odu.

Privatni vlasnici imovine takođe su unovčili. Nedavni projekat „neprijateljske arhitekture“, koji je imao za cilj da javna mesta učini neudobnim za skitnicu, kupio je velike metalne kante koje se obično koriste za ishranu stoke i postavio ih kao sadilice duž ulica.

„Kupovina sadilica neće rešiti beskućništvo!!!” beleška na jednom od njih je glasila, prema lokalnim novinama Beiond Chron.

Kineski mediji su uoči samita objavili niz nesimpatičnih članaka o problemima San Franciska, sa naslovima koji ga opisuju kao „potpuni neuspeh“ i „grad smeća“. South China Morning Post uporedio je ulepšavanje sa „parom koji je stidljiv u kućnim poslovima koji iznenada otkrije da komšije navraćaju“ i pređu u „režim panike za sređivanje“.

San Francisko je dodao desetine dodatnih kreveta za sklonište jer je iskorenio nekoliko žarišta aktivnosti beskućnika ispred APEC-a, navodi Dejli mejl, ali su neki jednostavno odbili da se tamo presele.

„Kao da pokušavaju da odbace ljudska bića“, rekao je 63-godišnji muškarac za novine, nakon što je objasnio da se plaši da će biti odvojen od svoje žene u skloništu.

Si bi trebalo da stigne u SAD u utorak i ostane dok se APEC događaj ne završi u petak.