Seul: Severna Koreja i Kina ponovo otvorile saobraćaj teretnih vozova

Seul: Severna Koreja i Kina ponovo otvorile saobraćaj teretnih vozova

SEUL, Južna Koreja — Severna Koreja i Kina su u ponedeljak obnovile saobraćaj teretnih vozova nakon petomesečne pauze, rekli su južnokorejski zvaničnici, dok se Sever bori da oživi ekonomiju pogođenu pandemijom, sankcijama UN i drugim faktorima.

Ponovno otvaranje je usledilo nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un prošlog meseca izneo sumnjivu tvrdnju da je prevazišao pandemiju COVID-19 i naredio ublažavanje ograničenja u cilju zaštite od širenja korona virusa.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje, koje se bavi odnosima sa Severnom Korejom, saopštilo je da je ocenilo da je severnokorejsko-kineska železnica ponovo pokrenuta u ponedeljak, iako ni Peking ni Pjongjang to nisu potvrdili. Portparol Čo Džonghun rekao je koliko će trajati voz i koja će roba biti prebačena, ostaje da se vidi.

Ranije u ponedeljak, južnokorejska novinska agencija Jonhap saopštila je da je videla teretni voz sa više od 10 automobila kako napušta kineski pogranični grad Dandong i prelazi železnički most u severnokorejski grad Sinuiju.

Kina je u aprilu saopštila da je zaustavila saobraćaj teretnih vozova usred širenja COVID-19 u Dandongu. Ranije u januaru, dve zemlje su ponovo otvorile železničku vezu nakon dve godine suspenzije, dok je Severna Koreja zatvorila sve svoje međunarodne granice kao deo najstrožih svetskih ograničenja kako bi se zaštitila od pandemije.

Kina, koja deli poroznu granicu sa Severnom Korejom, je severni ekonomski gasovod i poslednji veliki diplomatski saveznik. Više od 90% spoljne trgovine Severne Koreje odvija se sa Kinom. Veruje se da je pad obima trgovine između njih tokom pandemije izazvao dodatni pritisak na krhku ekonomiju Severa, koja je takođe pogođena sankcijama, prirodnim katastrofama i Kimovim lošim upravljanjem.

Kimova tvrdnja da je pobedio pandemiju stigla je samo tri meseca nakon što je njegova zemlja prvi put priznala epidemiju nakon veoma sporne tvrdnje da je više od dve godine bez korona virusa.