N1: Šestočlana delegacija radnika i sindikata Fijata u sutra kod Vučića

N1: Šestočlana delegacija radnika i sindikata Fijata u sutra kod Vučića

Na sastanku u Predsedništvu Srbije u subotu u 9 časova, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem sastaće se šestočlana delegacija radnika i sindikata kragujevačke fabrike automobila Fijat, saznaje N1.

„Delegaciju čine radnici Đorđe Milojević, Igor Anđić, Bojan Božović, Zoran Miljković, predsednik Samostalnog sindikata Fijata Saša Đorđević i predsednik grane metalaca sindikata ‘Nezavisnost’ Zoran Stanić“, kaže za N1 Zoran Miljković, jedan od lidera pobunjenih radnika Fijata.

Radnici Fijata su u sredu, 22. juna na pet i po sati blokirali autoput E 75 kod beogradskog Sava centra, tražeći sastanak kod premijerke Ane Brnabić, ali su odbijeni.

Ubrzo su radnici i sindikalisti stupili u kontakt sa Predsedništvom Srbije i dobili potvrdu od šefa kabineta Ivice Kojića da je ugovoren sastanak u subotu sa predsednikom Vučićem. Radnike je teško bilo ubediti u to, pa su dvojica lidera radnika, uz pomoć policije „pod rotacijom“, stigli do Predsedništva, gde su dobili papir koji potvrđuje ugovoreni sastanak za subotu u 9 časova.

„Predsednik je u ovom trenutku zaista relevantna ličnost, u ovom momentu su svi u tehničkom mandatu, jedino je predsednik relevantan, poštujemo tu činjenicu i pokušaćemo da nađemo rešenje“, rekao je u četvrtak reporteru N1 Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata Fijata.

Zahtevi radnika se svode na to da oni koji žele da odu iz fabrike da dobiju dostojne otpremnine, da budu zaštićene ranjive grupe radnica i radnika, a oni koji ostaju u Fijatu da ne moraju da idu u Stelantisove fabrike u Poljskoj i Slovačkoj da rade dve godine, već da im se nađe posao u fabrikama u Kragujevcu i okolini.