Ministar Selaković najavio obnovu manastira Žiča i značaj za srpsku kulturu i turizam

Ministar Selaković najavio obnovu manastira Žiča i značaj za srpsku kulturu i turizam

Ministar kulture Nikola Selaković izjavio je tokom obilaska manastira Žiča da je ovo istorijsko zdanje kolevka srpske duhovnosti i državnosti, naglašavajući planove za obnavljanje fasade i unapređenje predstavljanja manastira pred međunarodnom javnošću. On je istakao da će obnova, koja će početi sledeće godine, uključivati vraćanje crvene-purpurne boje koja je prepoznatljiva za Žiču i koja odražava njenu istorijsku i kulturnu vrednost.

Selaković je napomenuo da će 2027. godine, kada se očekuje dolazak preko tri miliona stranaca u Srbiju, Žiča zasijati svojim starim sjajem. Obnova će uključivati ne samo fasadu već i izložbene postavke koje će prikazati bogatu istoriju manastira i srpske države.

„Žiča je bila središte krunisanja sedmorice srpskih kraljeva iz dinastije Nemanjića, uključujući kralja Petra I Karađorđevića,“ rekao je Selaković, dodajući da će u septembru biti obeleženo 120 godina od krunisanja ovog novovekovnog kralja. On je istakao da su napadi nacista tokom Drugog svetskog rata na manastir Žiča i Narodnu biblioteku u Beogradu svedoci značaja ovog manastira za srpsku istoriju i kulturu.

Ministar je najavio da će cilj biti završetak rekonstrukcije do 2027. godine, uoči Ekspoa i završetka autoputa do Kraljeva, kao i uspostavljanje izložbene postavke koja će detaljno prikazati istorijat Žiče i srpske države.

Pored Selakovića, u delegaciji su bili premijer Miloš Vučević, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić. Oni su se sastali sa igumanijom mati Jelenom i sestrom Nektarijom.