Selaković: Do kraja godine biće završena obnova Hilandara

Selaković: Do kraja godine biće završena obnova Hilandara

Ministar kulture Nikola Selaković izjavio je da će do kraja godine biti završena obnova svih postradalih objekata u požaru u manastiru Hilandar 2004. godine, a da će sledeće godine početi radovi na izgradnji riznice i depoa manastira.

Selaković, koji je i predsednik Komisije Vlade Srbije za manastir Hilandar, rekao je na sednici te komisije održanoj na Svetoj Gori, da je Vlada tokom 20 godina uložila više od 2,017 milijardi dinara u obnovu tog manastira.

On je, kako je prenelo ministarstvo u saopštenju, podsetio da je 2021. godine donet Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleža Hilandara, koji će omogućiti i naredne vrste radova.

„Ti radovi će predstavljati pečat ove današnje generacije kojoj pripadamo u ovoj srpskoj nacionalnoj zadužbini, koja od Nemanjića, preko Obrenovića, Karađorđevića, pa do današnjih dana neguje i baštini srpsku duhovnost, svetosavlje, našu pravoslavnu duhovnost i kulturu“, kazao je Selaković.

Članovi Komisije su jednoglasno dogovorili dalju dinamiku radova u okviru izrade projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju manastirske riznice i izgradnju centralnog depoa i utvrdili da je početak radova na izgradnji depoa planiran za drugu polovinu 2025. godine.

Komisija je konstatovala da su do sada u manastiru obnovljeni: Konak iz 1814. godine, Veliki Konak, Beli Konak, Ulazna zona, kao i da su završeni radovi na Trpezariji, izgrađen protivpožarni rezervoar sa hidrantskom mrežom, izgrađena i opremljena centralna kotlarnica, kao i kanalizaciona mreža sa kolektorom i sistemom za prečišćavanje otpadnih voda.

Vlada Srbije je preko Ministarstva kulture, kako se dodaje u saopštenju, u 2024. godini obezbedila 90 miliona dinara za nastavak radova na obnovi manastira Hilandar.