Španija: Seks sa maloletnicima deo je romske kulture

Španija: Seks sa maloletnicima deo je romske kulture

Pokrajinski sud Sijudad Reala u centralnoj Španiji oslobodio je optuženog člana romske zajednice za kontinuirano seksualno zlostavljanje 12-godišnje devojčice, navodeći kulturne posebnosti kao faktor u svojoj odluci. Španska organizacija za zaštitu ravnopravnosti osudila je ovu odluku kao neuspeh u zaštiti prava maloletnih Roma.

Lokalni mediji su nedavno izvestili o kontroverznoj presudi u slučaju 20-godišnjeg Cigana koji je imao „vezu sličnu braku“ sa 12-godišnjom devojčicom. Veza je započela 2022. godine, a porodice oba partnera bile su svesne toga, potvrdio je sud.

Devojčica je ostala trudna sa blizancima, što je dovelo do prijave vlastima zbog sumnje u nezakonitost veze. Prema španskom zakonu, starosna granica za pristanak na seks je 16 godina. Optuženi je bio uhapšen i optužen za kontinuirano seksualno zlostavljanje maloletnika, a tužioci su tražili kaznu od najmanje 11 godina i šest meseci zatvora.

Unatoč zahtevima tužilaca, sud je oslobodio optuženog, tvrdeći da je odnos između odrasle osobe i maloletnika deo kulturnog i društvenog konteksta ciganske zajednice. Optuženi je tvrdio da nije znao prave godine devojčice i da je mislio da ima oko 15 godina kada je veza počela. Sud je prihvatio ovu tvrdnju kao verodostojnu.

Sud je takođe smatrao da se zakonska starosna granica za pristanak može zanemariti u ovom slučaju, uz obrazloženje da razlika u godinama između njih nije velika, a oboje su pokazali sličan fizički i psihički razvoj. Istaknuto je da je njihov odnos bio sporazuman u smislu romantične veze.

Ova kontroverzna presuda izazvala je oštru osudu Beatriz Kariljo, šefa Odeljenja za jednak tretman, nediskriminaciju i rasizam u Ministarstvu za ravnopravnost. Kariljo, etnička Ciganka i zagovornica prava žena iz manjinskih grupa, nazvala je presudu „apsolutnom sramotom“. Istakla je da je ovo propust u zaštiti prava devojčice, naglašavajući da Krivični zakon zemlje ne isključuje zaštitu maloletnih Cigana.