Šefovi Svetske banke i MMF-a sastaće se u četvrtak sa ukrajinskim premijerom i ministrom finansija

Šefovi Svetske banke i MMF-a sastaće se u četvrtak sa ukrajinskim premijerom i ministrom finansija

Šefovi Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda sastaće se u četvrtak sa ukrajinskim premijerom i ministrom finansija kako bi razgovarali o daljoj pomoći.

„U četvrtak ćemo imati važan sastanak, gde ćemo razgovarati sa ukrajinskim premijerom i ministrom finansija. Neke od zemalja koje podržavaju Ukrajinu će biti tamo i nadamo se da ćemo obe pružati pomoć dok pokušavaju da prežive bitke“, rekao je predsednik Svetske banke Dejvid Malpas tokom panela sa šeficom MMF-a Kristalinom Georgijevom koja će takođe prisustvovati Sastanak u četvrtak.

On je koristio bolničke radnike kao primer pomoći, a takođe je rekao da će se na sastanku razmotriti kako bi faza obnove Ukrajine mogla da se uradi „najefikasnije“.

Georgieva iz MMF-a rekla je da je tokom vikenda razgovarala sa predsednikom Vladimirom Zelenskim o „rekonstrukciji“ Ukrajine, ali io održavanju funkcionisanja privrede dok je rat još uvek u toku.

Ona je rekla da postoji „dužnost“ da podrži Ukrajinu tokom narednih nekoliko meseci i da bi za to bila potrebna veća finansijska pomoć nego što je već bila data.

„Obezbedili smo 1,4 milijarde dolara za hitno finansiranje, ali bi bilo potrebno više, i to bi bila odlična investicija u narednih nekoliko meseci da se očuva funkcionisanje privrede i spreči rast inflacije“, rekla je ona.