Guteres upozorava na napetost na severu Kosova: Mogućnost eskalacije i poziv na dijalog

Guteres upozorava na napetost na severu Kosova: Mogućnost eskalacije i poziv na dijalog

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Guteres, ocenio je da je situacija na severu Kosova i Metohije (KiM) i dalje napeta, uz realnu mogućnost eskalacije, pozivajući na smirivanje tenzija i obnovu dijaloga. U redovnom šestomesečnom izveštaju koji će 30. oktobra biti razmatran na sednici Saveta bezbednosti UN, Guteres je istakao da jednostrani potezi poput zatvaranja institucija koje finansira Beograd, ograničavanje protoka robe i najave otvaranja mosta preko Ibra dodatno podižu tenzije i urušavaju poverenje među zajednicama.

Guteres je naglasio da su takve akcije štetne po stabilnost i napredak u regionu, ističući da ometaju normalan život i ugrožavaju društvena i ekonomska prava pogođenih zajednica. Pozvao je političke lidere da preduzmu korake koji će zaštititi prava svih zajednica, a posebno je apelovao na Prištinu da odgovori na zabrinutosti srpske zajednice u vezi sa zdravstvenim i obrazovnim institucijama.

Takođe, Guteres je podsetio na ozbiljan incident u Banjskoj iz septembra prošle godine, ocenjujući da je ključno da sve strane sarađuju kako bi se pravda sprovela i povratilo poverenje. U izveštaju se navodi i da se za šest meseci na KiM vratilo samo 13 proteranih osoba, čime se broj povratnika od 2000. godine popeo na 29.418 od ukupno 200.000 proteranih.

Guteres je naglasio da je od suštinske važnosti da akcije snaga reda budu u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava, kako bi se obezbedila dugoročna stabilnost.