MMF: Carine iz Trampove ere kontraproduktivne na odnose SAD i Kine

MMF: Carine iz Trampove ere kontraproduktivne na odnose SAD i Kine

Šef Međunarodnog monetarnog fonda upozorio je na rizike za globalnu ekonomiju od rivalstva između Kine i Sjedinjenih Država, dok je tarife koje su uvedene na kineski uvoz pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom opisao kao kontraproduktivne.

„Možda ulazimo u svet koji je zbog toga siromašniji i manje bezbedan“, rekla je izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva za Vašington post u intervjuu objavljenom u subotu.

„Proživela sam prvi hladni rat sa druge strane gvozdene zavese. I, da, tamo je prilično hladno“, rekla je Georgieva, koja je rođena i odrasla u Bugarskoj, u intervjuu. „A ići u drugi hladni rat za još jednu generaciju je… veoma neodgovorno.

Predsednik Džo Bajden tek treba da reši ključno pitanje politike u vezi sa carinama na kinesku robu koje je ustanovio njegov prethodnik, a koje su američke uvoznike koštale milijarde dolara.

„Važno je pažljivo razmisliti o akcijama i o tome šta one mogu da generišu kao protivakcije, jer kada jednom pustite duha iz boce, teško ga je vratiti unutra“, rekla je Georgijeva o tarifama iz Trampove ere.

Bajdenov tim se mesecima borio sa različitim načinima da ublaži troškove carina na kineski uvoz dok pokušava da smanji inflaciju.

Kineske vojne vežbe oko Tajvana navele su zvaničnike Bajdenove administracije da ponovo kalibriraju svoje razmišljanje o tome da li da ukinu neke tarife ili potencijalno nametnu druge Pekingu, rekli su za Rojters u avgustu ljudi koji su upoznati sa tim.

Peking je organizovao ratne igre tog meseca nakon što je predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi posetila Tajpej, i od tada je nastavio vojne aktivnosti u blizini, uključujući skoro svakodnevne prelaske borbenih aviona preko osetljive srednje linije u uskom Tajvanskom moreuzu.

Odnosi između dve najveće svetske ekonomije poslednjih godina su zategnuti zbog pitanja kao što su tarife, Tajvan, intelektualna svojina, sajber bezbednost, ukidanje autonomije Hong Konga i poreklo epidemije koronavirusa, između ostalog.