Šef NATO Komande u Napulju sastao se sa komandantom Kfora u Prištini, raspravljali o bezbednosnoj situaciji na Kosovu

Šef NATO Komande u Napulju sastao se sa komandantom Kfora u Prištini, raspravljali o bezbednosnoj situaciji na Kosovu

Šef Komande savezničkih snaga NATO-a u Napulju, admiral Stjuart Manč, boravi u Prištini gde se sastao sa komandantom misije Kfora, turskim generalom Ozkanom Ulutašem. Sastanak se održao u kampu „Film Siti“ u Prištini, gde je general Ulutaš izložio aktivnosti Kfora u vezi sa održivom bezbednošću širom Kosova i podrškom dijalogu između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije.

Pre ove posete, Prištinu je posetio i pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za spoljnu politiku i bezbednost, Boris Ruge. Poseta američkog admirala Manča dolazi u trenutku kada su centralne vlasti Kosova preduzele nekoliko mera u severnom delu Kosova i Metohije, naseljenom većinom Srbima, uključujući inicijativu za otvaranje glavnog mosta preko reke Ibar u Mitrovici.

U svetlu mogućih tenzija između Srba na severu KiM i vlasti u Prištini, NATO je odlučio da rasporedi dodatnih 1.000 vojnika na Kosovu i Metohiji. Ova odluka je rezultirala najvećim brojem vojnika u Kforu u poslednjoj deceniji. Trenutno je u sastavu Kfora više od 4.500 međunarodnih vojnika, čime se nastoji osigurati stabilnost i podrška u regiji.

Sastanak u Prištini i povećano prisustvo NATO snaga dolazi u ključnom trenutku za bezbednost na Kosovu i Metohiji, gde je međunarodna zajednica posvećena očuvanju mira i podršci dijalogu između sukobljenih strana.