IAEA: „Apsolutno logično“ je da ispuštanje vode iz Fukušime u Japanu izaziva interesovanje

IAEA: „Apsolutno logično“ je da ispuštanje vode iz Fukušime u Japanu izaziva interesovanje

„Apsolutno je logično“ da plan Japana da ispusti prečišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima izaziva veliko interesovanje u regionu, izjavio je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, u nedelju.

Grosi je takođe rekao da razume da postoji zabrinutost oko plana, ali je dodao da je pregledom IAEA objavljenom prošle nedelje utvrđeno da je „u skladu sa međunarodnim bezbednosnim standardima“ ako se izvrši prema planu.

Grosi se u nedelju sastao sa članovima opozicione Demokratske partije Južne Koreje koji su izrazili jaku zabrinutost javnosti zbog plana Japana i kritikovali nalaze IAEA.

„Pitanje o kome je reč danas je privuklo veliko interesovanje, i to je apsolutno logično jer akcije i način na koji će se Japan baviti ovim… imaju važne implikacije“, rekao je Grosi na sastanku.

Član Demokratske stranke koji predsedava specijalnim komitetom po tom pitanju rekao je da su nalazi IAEA-e imali „nedostatke“, a da je široko rasprostranjena zabrinutost javnosti oko bezbednosti u zemlji „legitimna i razumna“.

„Duboko žalimo što je IAEA zaključila da plan Japana za ispuštanje kontaminirane vode iz nuklearne elektrane Fukušima ispunjava međunarodne standarde“, rekao je Grosiju predsednik komiteta Vi Seong-gon.

Grosija su dočekale ljutite proteste građanskih grupa kada je u petak stigao u Južnu Koreju iz Japana i izazvao ulične skupove u subotu kritikujući plan.

Vlada Južne Koreje saopštila je u petak da poštuje izveštaj IAEA i da je njena sopstvena analiza pokazala da oslobađanje neće imati „nikakav značajan uticaj“ na njene vode.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin kritikovao je u sredu potez ka ispuštanju vode i zapretio akcijama ako se plan krene dalje.

Severna Koreja je takođe kritikovala podršku IAEA japanskom planu, nazvavši ga „nepravednim“ i demonstracijom dvostrukih standarda, navodeći rad UN-a za nuklearni nadzor na suzbijanju nuklearnog programa Pjongjanga.

Severna Koreja se suočila sa sankcijama Saveta bezbednosti UN zbog svojih šest podzemnih nuklearnih proba.