Sazdanović: Srbija suočena sa poplavom onkoloških bolesti, ravnopravno lečenje svih pacijenata

Sazdanović: Srbija suočena sa poplavom onkoloških bolesti, ravnopravno lečenje svih pacijenata

Svake godine u Srbiji od raka oboli više od 41 hiljade ljudi, a premine oko 20 hiljada, govore podaci Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović kaže za RTS je su sa 12 novih akceleratora dijagnostka i čekanje na početak primanja terapije znatno skraćeni.

Povećan je broj radioterapijskih centara, a nabavljeni su i novi aparati. Predrag Sazdanović kaže da je za osam godina, koliko je projekat trajao, učinjen „kvantni skok“ u lečenju onkoloških pacijenata.

„Sa 12 novih akcleratora čekanje na dijagnostiku i započinjanje radio-terapije je znatno skraćeno i u odnosu na zemlje u okruženju kao i neke države članice EU“, dodaje Sazdanović.

Tvrdi da je reč o najmodernijim aparatima u Evropi i svetu.

Ukazuje na to da je sa novim sistemom uveden i princip jednakosti i ravnopravnosti u lečenju. U svim onkološkim centrima u Srbiji primenjuju se indentični protokoli za lečenje malignih bolesti koje čine između 25 i 25 odsto smrtnih ishoda u zemlji, ističe Sazdanović.

Sazdanović upozorava i da se Srbija suočava sa poplavom onkoloških bolesti. Podseća da je suština borbe protiv karcinoma i drugih nezaraznih hroničnih bolesti u prevenciji, edukaciji i skrininzima.

„U maju i junu resorno ministarstvo je napravilo planove za skrininge ne samo karcinoma dojke već i za ostale, kao što su rak grlića materice, debelog creva, pluća“, navodi Sazdanović.

Tvrdi da tokom epidemije kornavirusa nijedan onkološki pacijent nije bio uskraćen za lečenje.

Sa druge strane, kako kaže, pandemija je onemogućila skrininge u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti. Pošto je korona stavljena pod kontrolu, ponovo možemo da se vratimo skrininzima, konstatuje Sazdanović.

Kada je reč o trenutnoj situciji sa koronavirusom, Sazadnović navodi da je dnevni procenat zaraženih od deset do 15 odsto. Poziva na oprez dodajući da je veliki broj smrtnih slučajeva sa kovidom a ne samo od kovida, naročito u slučaju hroničnih bolesnika.

Navodi da se očekuje dolazak nove podvarijante iz Australije. Sve tri kovid bolnice su potpuno spremne za prijem i lečenje obolelih, zaključuje državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.