Savez ekoloških organizacija Srbije poziva EU da odbije podršku litijumskom projektu Jadar

Savez ekoloških organizacija Srbije poziva EU da odbije podršku litijumskom projektu Jadar

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) uputio je pismo predstavnicima Evropske komisije, ističući da građani Srbije ostaju posvećeni sprečavanju iskopavanja litijuma u dolini Jadra. U pismu su apelovali na Evropsku uniju, Evropsku investicionu banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj da ne pružaju podršku projektu Jadar.

Pismo je upućeno predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, potpredsedniku Evropske komisije Marošu Šefčoviču, predsednici Evropske investicione banke Nadiji Kalvino i predsednici EBRD Odil Reno-Baso.

SEOS je izrazio zabrinutost zbog „iznenadne žurbe“ potpredsednika Šefčoviča da na kraju mandata Komisije postigne „kontroverzan sporazum o prometu retkih sirovina između EU i Srbije“.

„Ovaj dokument očigledno ima za cilj da pomogne političkim i poslovnim lobijima koji pokušavaju da ožive litijumski projekat Jadar, koji su stotine hiljada građana Srbije odlučno odbacile peticijama i uličnim demonstracijama. Projekat je Vlada Srbije nevoljno napustila u januaru 2022. godine“, navodi se u saopštenju SEOS-a.

U pismu SEOS-a se postavlja pitanje da li je pokretanje sporazuma povezano sa planovima slovačke kompanije litijumskih baterija Inobat, koja je od Vlade Srbije 2023. godine zatražila 419 miliona evra subvencija.

„Može li potpredsednik Šefčovič da uveri sve da nikada nije imao niti će imati poslovne odnose sa Inobatom i drugim zainteresovanim licima za otkazani projekat Jadar?“, pita SEOS.

Takođe, SEOS traži od Ursule fon der Lajen potvrdu da evropska budućnost Srbije neće biti uslovljena rudarskim projektom koji su građani Srbije odbacili.

„Budite uvereni da ostajemo potpuno posvećeni sprečavanju implementacije litijumskog projekta Jadar. Ako bude potrebno, kao što smo uradili 2022. godine, biće organizovane masovne demonstracije i građanska neposlušnost“, poručio je SEOS.