Sava centar „u završnoj fazi rekonstrukcije“: Prve posetioce prima 14. novembra

Sava centar „u završnoj fazi rekonstrukcije“: Prve posetioce prima 14. novembra

Kongresni i poslovni deo beogradskog Sava centra je u završnoj fazi rekonstrukcije i 14. novembra biće spreman da primi prve posetioce, saopštila je  kompanija Delta, koja je vlasnik tog objekta.

Najavljeno je da će istog dana u tom kongresnom centru jugoistočne Evrope početi i prvi događaj – Evropska konferencija nutricionista sa više od 1.500 učesnika.

Kongresni i poslovni deo Sava centra biće otvoren tri godine nakon što je kompanija Delta Real Estate na javnom konkursu postala vlasnik ovog objekta.

Temeljna obnova počela je u decembru 2021. a ukupna investicija biće vredna više od 118 miliona evra.

Kako je naveo vlasnik, deo Sava centra koji će od novembra ugostiti domaće i strane goste obuhvata 65.000 kvadrata, odnosno više od dve trećine ukupne površine ovog objekta.

Kongresni deo čini 46 sala (umesto dosadašnjih 16), među kojima je i čuvena Glavna kongresna dvorana, mesto nekih od najznačajnijih skupova u istoriji Beograda, Srbije i bivše Jugoslavije.

Obnova Sava Centra realizuje se u dve faze, na isti način kao što je ovaj objekat i građen.

Rekonstrukcija čuvene Plave dvorane biće nastavljena po planu do polovine 2024. godine i njen kapacitet biće povećan sa 3.672 na 4.000 posetilaca, navode.

Investitor Delta Real Estate je, kako je saopšteno, u potpunosti ispunio obavezu da zadrži namenu Sava centra. Očuvani su arhitektura i elementi enterijera koji su stavljeni pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Inače, opozicija je te 2020. godine, kada ga je Delta kupila, naglašavala da je Sava centar prodat ispod cene .