Grad Beograd ne dozvoljava korišćenje javnih površina za Festival „Mirdita, dobar dan“

Grad Beograd ne dozvoljava korišćenje javnih površina za Festival „Mirdita, dobar dan“

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda, Aleksandar Šapić, izjavio je danas da Grad Beograd neće dati niti jednu saglasnost za korišćenje bilo koje javne površine ili gradskog prostora za održavanje Festivala „Mirdita, dobar dan“. On je naglasio da je izbor datuma festivala, koji je zakazan za Vidovdan, 28. juna, provokativan i direktno ugrožava osećanja srpskog naroda i države.

Šapić je apelovao na Vladu Srbije da razmotri dozvoljavanje ovakvih manifestacija koje, kako je rekao, podrivaju ustavno-pravni poredak zemlje. Prema njegovim rečima, organizatori festivala koriste kulturne aktivnosti kao paravan za dovođenje u pitanje kulturnog i istorijskog nasleđa Srbije.

On je podsetio na incident od pre nekoliko meseci kada prištinske vlasti nisu dozvolile srpskom glumcu Nenadu Jezdiću da izvede monodramu „Knjiga o Milutinu“ na teritoriji Kosova. Šapić je istakao da je neprihvatljivo da se u Beogradu dozvoljava organizacija festivala koji, kako tvrdi, ugrožava identitet i kulturno nasleđe srpskog naroda.

Šapić je podsetio na prošle događaje i debate u okviru festivala „Mirdita“ koje su, prema njegovim rečima, imale politički obojen sadržaj, uključujući teme poput „Kosovo – nasleđe sećanja“ i promociju publikacija koje podržavaju kosovsku nezavisnost. On je takođe spomenuo antologiju savremene kosovske drame i knjigu o istoriji Kosova u školskim udžbenicima kao primere sadržaja koji podrivaju srpsku kulturnu baštinu.

Šapić je naglasio da Grad Beograd nema zakonske mogućnosti da zabrani festival, ali neće pružiti nikakvu podršku niti dozvoliti korišćenje gradskih resursa za njegovu organizaciju. On je izjavio da ovakvi festivali perfidno pokušavaju da promovišu politiku „kosovske kulturne baštine“ i albanizaciju srpske baštine na Kosovu i Metohiji, što Grad Beograd neće podržati.

Šapić je zaključio da Grad Beograd neće učestvovati u aktivnostima koje promovišu političke koncepte koji ugrožavaju srpsku kulturnu i istorijsku baštinu.