Odbornik Kreni-Promeni zahteva izveštaj o povećanju zelenih površina u Beogradu

Odbornik Kreni-Promeni zahteva izveštaj o povećanju zelenih površina u Beogradu

Na današnjoj sednici Skupštine Beograda, odbornik pokreta Kreni-Promeni Aleksandar Anđelković zatražio je od Gradske uprave izveštaj o koracima preduzetim za povećanje zelenih površina u glavnom gradu. On je naglasio važnost održavanja rasprave na ovu temu, pozivajući se na „Zelenu regulativu Beograda“ iz 2019. godine, koja je predviđala povećanje zelenih površina na 22,74 odsto do 2021. godine.

Anđelković je istakao da su zelene površine u Beogradu daleko ispod nivoa drugih evropskih gradova. Prema njegovim podacima, u Oslu je 77 odsto grada pokriveno zelenilom, u Ljubljani 67 odsto, Helsinkiju 62, Madridu i Bernu 53, Berlinu 51, Lisabonu 48, dok je u Beogradu trenutno samo 12,38 odsto. Prema nacrtu Generalnog urbanističkog plana (GUP) za 2041. godinu, ovaj procenat bi se mogao dodatno smanjiti na svega devet procenata.

Ovaj poziv na izveštaj i debatu dolazi u kontekstu sve veće zabrinutosti građana i stručne javnosti zbog nedostatka zelenih površina u Beogradu, što ima značajan uticaj na kvalitet života, zdravlje stanovnika i ekološki balans u gradu.