Samo 10 odsto malignih bolesti prouzrokovano genetikom, promena navika spasava život

Samo 10 odsto malignih bolesti prouzrokovano genetikom, promena navika spasava život

U Srbiji godišnje od raka oboli više od 40.000 ljudi, a ta bolest odnese i više od 20.000 života. Po učestalosti obolevanja smo na 18. mestu u svetu, a po smrtnosti na prvom ili drugom.Dr Ana Jovićević iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije objašnjava u razgovoru za RTS kako da smanjimo rizik od obolevanja. Ističe i da se mnogo informacija o malignim bolestima može pronaći na ONKO aplikaciji.

Doktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Ana Jovićević kaže da je Srbija neslavni rekorder kada je reč o raku pluća, pre svega zbog velikog broja pušača.

Komentarišući inicijativu ministarke zdravlja Danice Grujičić da se zabrani pušenje u ugostiteljskim objektima , dr Jovićević kaže da je to sjajna inicijativa, koja štiti zaposlene u tim objektima, kao i druge koji su nevoljno izloiženi duvanskim dimom.

Statistika je poražavajuća i kada je reč o raku grlića materice, a nade su uprte u vakcinu protiv HPV virusa koja bi mogla radikalno da promeni ove podatke.

Dr Jovićević navodi i da je naša zemlja prva u Evropi po smrtnosti kada je reč o raku dojke, zbog kasnog otkrivanja ovog karcinoma.

„Samo 10 odsto malignih bolesti prouzrokovano je genetikom, najveći broj je posledica spoljašnjih uticaja, ili našeg ponašanja, što je dobra vest, jer znači da se i 50 odsto slučajeva može sprečiti načinom života“, ističe dr Jovićević.

Napominje da je upotreba duvana najznačajniji pojedinačni faktor rizika za maligne, ali i mnoge druge bolesti, dok fizička aktivnost i pravilna ishrana mogu mnogo da pomognu kako bi predupredile određene bolesti.

Zgrada Instituta za onkologiju i radiologiju ne odgovara sadašnjem stanju, jer je njena gradnja počela još 1939. i građena je prema tadašnjim potrebama. Danas se na ovom institutu leče pacijenti iz cele zemlje, a zaposleni i aparati rade u tri smene.