Šah se vraća u osnovne škole u Srbiji

Šah se vraća u osnovne škole u Srbiji

Nakon više od deset godina kada je bio i izborni predmet, šah se od ove školske godine, kao slobodna nastavna aktivnost, vraća u naše osnovne škole.

Šta to motiviše decu da uđu u svet šaha, objasnio je Ivan Marković, internacionalni majstor šaha i koautor udžbenika za učenike osnovnih škola „Tri, četiri, pozor – šah“.

„Šah je zamišljen kao jedna simbolička slika života. I zapravo kroz te zakonitosti, deca direktno stiču priliku da kroz povratnu informaciju o svojoj uspehu, sposobnosti razumevanja i slično, prepoznaju neke životne situacije i lakše ih prihvate. Šah je istovremeno i sport, a jedna od definicija sporta je uzajamna potraga za izvrsnošću. Mi više sagledavamo svog formalnog protivnika kao neprijatelja, već zajedno s njim nešto kreiramo. I zapravo on nama stalno stvara izazove iz poteza u potez, a mi se snalazimo. Svaki potez je neka zona narednog razvoja, i to je velika prilika za nas da se samousavršavamo ukoliko to želimo“, opisao je on značaj šaha za razvoj dece.

Šah će se birati u petom ili šestom razredu, a ocenjivaće se opisnim ocenama.

Suština ideje je, ističe da se deca (a donekle i nastavnici) podsete da se može učiti i kroz igru.

„Mi želimo da kroz nešto što ima svoju civilizacijsku vrednost podržimo nastavni proces i veštine za koje verujemo da su prenosive i u život“, naveo je on.