SAD razgovaraju sa Ukrajinom o dugoročnim ciljevima napada na Kursk

SAD razgovaraju sa Ukrajinom o dugoročnim ciljevima napada na Kursk

Sjedinjene Države su u kontaktu sa Ukrajinom kako bi saznale o dugoročnim ciljevima tekuće ofanzive u ruskoj oblasti Kursk, rekao je portparol Pentagona general Patrik Rajder na brifingu u utorak.

„Nastavljamo da razgovaramo sa Ukrajincima u smislu njihovog fokusa“, ​​rekao je Rajder.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ranije rekao da je cilj racije stvaranje tampon zone, podsetio je portparol. „Dakle, vodimo te razgovore da bismo saznali više o tome koji su njihovi ciljevi“, dodao je on.

General je još jednom naglasio da SAD „ostaju fokusirane na to da Ukrajini daju priliku da bude slobodna i suverena zemlja sposobna da odvrati rusku agresiju u budućnosti“.

Prema rečima portparola Pentagona, „ne bi trebalo da bude sumnje da Sjedinjene Države podržavaju Ukrajinu i njenu borbu za slobodu“ kako bi pomogle naciji da sačuva svoj suverenitet i odvrati buduću rusku agresiju, objasnio je on.

Što se tiče napada u Kurskoj oblasti, ukrajinske snage su „očigledno primorale Ruse da se bore u svom odgovoru“, primetio je Rajder. „To je svakako pokazalo kreativnost i junaštvo Ukrajinaca na bojnom polju. Ali kada je reč o tome šta su njihovi dugoročni ciljevi, to je nešto o čemu još uvek razgovaramo sa njima.“

Rajder je potvrdio da je Rusija premestila mali broj vojnika u Kursku oblast da odgovori na upad.

Portparol Pentagona je ponovio činjenicu da se politika korišćenja američkih kapaciteta dugog dometa za udare duboko u Rusiji nije promenila. Istovremeno, on je dodao da neće ulaziti u detalje o izboru ukrajinskih kapaciteta prilikom vođenja njihovih operacija.

Portparol je podsetio da su u ponedeljak šefovi odbrane SAD i Ukrajine, Lojd Ostin i Rustem Umerov, u telefonskom razgovoru razgovarali o najnovijim dešavanjima na bojnom polju, obuci ukrajinske vojske i pripremama za sastanak Ukrajinske odbrambene kontakt grupe za održati u septembru.

Umerov i Ostin su u ponedeljak razgovarali o tekućim vojnim operacijama Ukrajine.